1130 g
mörk choklad, 70 % 130 g mjölkchoklad, 40 % 3 dl vispgrädde 60 g smör, rumsvarmt 8 dl mjölk, 3 %Smält chokladen över vattenbad tills den har en temperatur på 50 grader. Koka upp grädden. Häll den varma grädden, lite i taget – ungefär som om du skulle göra en majonnäs i den smälta chokladen samtidigt som du rör kraftigt med en slickepott. Genom att tillsätta ytterst lite grädde i taget samtidigt som du rör kraftigt får du en ljuvligt len ganache. Temperaturen får aldrig går ner till under 35 grader när du arbetar in grädden i chokladen. Låt smeten svalna tills den har en temperatur på 35–40 grader Tillsätt därefter smöret och arbeta in det i ganachen med en stavmixer. Vinkla stavmixern så att den går ända ner i botten av skålen för att undvika att vispa in luft i ganachen. Värm mjölken till minst 40 grader. Blanda in mjölken, när mjölken är varmare än 40 grader så behåller man alla kakaofettpartiklar flytande och kan fortsätta emulsionen. Häll upp och servera genast.
Sila av och tappa på flaskor. 11,5 kg socker 1 l vatten 17 stora klasar av rallarros 550 g citronsaftKoka upp socker och vatten. Pressa citronerna, slå över rallarrosorna och citronsaften och låt dra i 4-6 dagar. Förvara i frysen alternativt pastörisera upp till 83 grader i 15 minuter och tappa upp i rena sterila flaskor så kan du ha saften i kylen
Koka upp, rör ned sockret och gör ett nytt kort uppkok. 3 kg äpplen, mogna och saftiga. 16 dl strösockerSkölj och dela äpplena i halvor. 1Lägg alla ingredienser utom sockret i en stor kastrull och koka långsamt upp under lock tillls äpplena börjar koka sönder. 1Häll upp på väl rengjorda och varma flaskor (ursköljda i varmt vatten). 1Låt kallna och förvara sedan svalt
Det finns olika varianter på den klassiska läskande vindrinken men det här är vårt eget enkelt favoritrecept på spansk sangria som smakar underbart gott och den drickan är en av varm vår- eller sommardag absoluta favoritdrycker
Lägg dem i en gryta och häll på vattnet. Förvara saften mörktoch svalt eller i kylskåpet. Tillsätt sockret och låt saften koka några minuter under omrörning så att sockret löser sig
Om man inte är så strikt kolhydratnobbare så kan man i stället ta råsocker, ljust muscovadosocker eller kokossocker i stället för sukrin, och vaniljsocker i stället för vaniljpulver
Forma smeten till minibars och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Kyl igen och förvara dem kallt. Smält chokladen i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten)
Igår hade vi middag hemma hos oss och bjöd på långkok i form av en chili på högrev. Som tillbehör ville vi ha något enkelt och serverade rostat surdegsbröd, avokado, gräddfil, limesyrad rödlök och tomat-koriandersalsa
Är du ute efter ett superenkelt recept på cheesecake så titta här istället. Den var inte alls så söt (trots att jag misstänkte att den skulle bli det) och det syrliga från hallonen gifte sig underbart med både ostfyllningen ochchokladen
Kanske borde jag pröva att göra crèmen påljuschoklad, med päroncognac. Nu funderar jag på andra sorters starksprit som skulle kunna fungera bra tillsammans med choklad
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.