200 g smör, rumstempererat (om osaltat öka mängden salt i receptet något). Tillsätt detta efter första jäsningen1 tsk salt 500 g vetemjöl special (ca 8 dl) 200 g smör, rumstempererat (om osaltat öka mängden salt i receptet något)
Idag blev det tradionella lussekatter. Lussekatter. Lussekatter. 12-14 dl vetemjöl. Blanda saffran och sprit i en kopp och låt dra så länge du har tid med, men minst 10 minuter. Låt jäsa under bakduk i 1,5 - 2 timmar. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare 45-60 minuter. Grädda i mitten av ugnen, 225 grader, i ca 7-8 minuter. 12-14 dl vetemjöl
Fram till för ett par år sedan bakade jag alltid lussekatterna med kesella/kvarg, eftersom man då använder mindre smör och bullarna blir litet mindre onyttiga
Helt o-piffig. Jag hade en bit fläskytterfilé som jag tänkte göra Remsans piffiga soppa, Curry chickensoup med äpple av, fast med fläskkött då istället
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den smidigt med så lite mjöl som möjligt. Tryck ned russinen i lussekatterna och pensla med väl uppvispad ägg
(med lite ändringar av mig). I år fick jag till riktigt saftiga lussekatter. Jag gjorde lite olika varianter på saffransdagen, här är vanliga lussekatter, vad jag gjorde mer kommer i nästa inlägg
Ja, något som jag alltid misstänkt – fler av testpersonerna tyckte tacka smakade godareän lamm. Jag har alltid tyckt fårkött är gott, det ger lite mustigare smak än lammköttet, som ibland inte smakar så mycket tycker jag
Jag hade plockat upp ett gäng rabarber och tänkt mig en god rabarberpaj á la mormors stil. Trevligt tänkte jag och gjorde i ordning pajen i en form med löstagbar kant, för att kunna lägg upp den lite snyggt på ett tårtfat
Forma biffar och vänd i sesamfrön. värme 3-4 minuter på varje sida. 3-4 minuter på varje sida. Med biffar av bönor och kikärter får man ibland problemet att de inte håller ihop så bra när man steker dem, men det är inget problem alls med det här receptet
De reder ut varför det blir godare med rumsvarmt smör än med smält, varför man skall lägga russinen i blöt innan de trycks in i lussekatterna, varför det blir bättre utan kvarg
Kommentarer
piar-4
Saftiga och goda.
heidit-1
Verkligen ?
Logga in eller Registrera för att kommentera.