11 dl
russinStöt gärna saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg därefter saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
1 Skär
smöret i tärningar.
1 Smula
jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
1 Tillsätt
resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
1 Lägg
russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
1 Ta
upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
1 Lägg
bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
1 Sätt
ugnen på 225°C.
1 Pensla
bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Ingredienser Portioner. 45 st 50 g färsk jäst 150 g smör eller margarin 2 påsar saffran (à 1/2 g) 1 1/2 dl strösocker 5 dl mjölk 250 g kvarg (10 %) 1/2 tsk salt 1 ägg 17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1020 g) Fyllning 200 g rumsvarmt smör eller margarin 1 1/2 dl strösocker 4 tsk vaniljsocker Till pensling ägg pärlsocker Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Valfri krydda på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong Kupongen är laddad Smör 5
Degar som är lättjobbade är nog bland det bästa som finns. I år testade jag Roy Fares recept på saffransdeg och det här receptet kommer jag nog fortsätta att använda mig av
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.