Lussebullar – vårt bästa recept
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 pkt saffran
  • 12 dl strösocker
  • 12 msk vatten eller rom
  • 150 g jäst
  • 15 dl rumsvarm mjölk (3%)
  • 1175 g rumsvarmt smör
  • 11/2 tsk salt
  • 113-14 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakning
  • 11 st ägg
  • 11 dl russinStöt gärna saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg därefter saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  • 1 Skär smöret i tärningar.
  • 1 Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  • 1 Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  • 1 Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  • 1 Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
  • 1 Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  • 1 Sätt ugnen på 225°C.
  • 1 Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
  • 1 Njut av dina nybakade lussebullar!

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.