Jag fortsätter mina experiment med surdegsbröd. Du behöver inte knåda, bara blanda samman ingredienserna tills de går ihop till en deg (jag blandar med en trägaffel)
Vispa alla ingredienser med elvisp ca 10 minuter. Ställ in bunken i frysen om den är för kladdig. Lättast är det att rulla bollarna när den blivit lite hårdare
Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Surdegsfrallor på vetesurdeg. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen
Nu doftar det ljuvligt hos oss och det ska bli gott med en färsk nybakt macka till kvällen. Smula sönder jästen i en bunke tillsammans med socker och salt
Detta recept är inspirerat av ett av mina första småbröd, men med lingongrovamix istället för havrebrödsmix – Glutenfria surdegsfrallor/småbröd, och utan frön eller kärnor till lilltjejen för tillfället tenderar att reagera mot det mesta
Det är häftigt med jäskraften i surdeg. Här utgick jag från hans ljusa dinkelbröd och. Jag använder en hushållsassistent, men det går att bearbeta för degen för hand också - men räkna då med nästan dubbla tiden för att få igång glutentrådarna
Pensla med vatten, ägg eller sirap och doppa dom i sesamfrön och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Lite goda luftiga och mjuka vita frallor doppade i sesamfrön 500 gram mjölk , 3%75 gram jäst750 gram vetemjöl special50 gram rumstemperat smör15 gram havssaltGör så här
Surdegsfrallor m. Det är något alldeles speciellt med att baka eget bröd. Surdegsfrallor m. Att knåda, tålmodigt vänta, lukta och till sist även få smaka på något som man lagt ner både kärlek och tid på gör det hela bra mycket roligare än att bara rycka med sig en påse bröd från hyllan i affären
Rör ihop allt i en stor burk med lock. Förvara surdegen i kylen och "mata" den 1ggr/v med 40g mjöl och 30g vatten. 15 surdegsfrallor. Upp med degen på mjölat bakbord, dela i 15 delar och forma till frallor
När jag bakar matbröd brukar det ofta bli i samband med att vi äter pitepalt eller kroppkakor. Jag har till och med bakat matbröd på vanlig buljong också och det blir ett perfekt soppbröd av det
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.