Lisas smörsås: Hollandaise
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • smör
  • 1 äggulor
  • 1 vatten
  • 1 citronsaft, färskpressad
  • 1 salt1. Smält smöret. 2. Värm ägg och vatten i vattenbad: Fyll en större kastrull till hälften med vatten och placera en mindre kastrull inuti den större. Blanda äggulor och vatten i den lilla kastrullen. Hetta upp vattnet i den undre kastrullen, men låt det inte börja koka. Rör konstant i äggsmeten tills den börjar tjockna en aning.3. Lyft bort kastrullen från vattenbadet och värmen och häll ner det smälta smöret i en tunn stråle under konstant och kraftig vispning. Smaksätt den krämiga såsen med citronsaft samt salt. Servera direkt eller låt den stå ute i rumstempereratur tills det är dags att äta.TipsDu kan göra äggsmeten direkt på spisvärmen också utan vattenbad men måste då vara lite mer försiktig med värmen så inte äggkrämen blir för varm och därmed förvandlas till äggröra.Om såsen spricker när du tillsätter smöret kan du rädda den. Hetta upp äggula på nytt och vispa ner den spruckna såsen droppvis under kraftig vispning. Om såsen är för tunn kan du prova att vispa ner mer fett i den. Är den för tjock kan du späda med mjölk eller vatten.Du kan smaksätta den på olika sätt, med hackade örter, citrus eller tryffel. Vill du ge din smörsås en bearnaise-karaktär fräser du lite schalottenlök, tillsätter lite vinäger och hackad dragon och använder detta när du gör äggblandningen.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.