1 salt1.
Smält smöret. 2. Värm ägg och vatten i vattenbad: Fyll en större kastrull till hälften med vatten och placera en mindre kastrull inuti den större. Blanda äggulor och vatten i den lilla kastrullen. Hetta upp vattnet i den undre kastrullen, men låt det inte börja koka. Rör konstant i äggsmeten tills den börjar tjockna en aning.3. Lyft bort kastrullen från vattenbadet och värmen och häll ner det smälta smöret i en tunn stråle under konstant och kraftig vispning. Smaksätt den krämiga såsen med citronsaft samt salt. Servera direkt eller låt den stå ute i rumstempereratur tills det är dags att äta.TipsDu kan göra äggsmeten direkt på spisvärmen också utan vattenbad men måste då vara lite mer försiktig med värmen så inte äggkrämen blir för varm och därmed förvandlas till äggröra.Om såsen spricker när du tillsätter smöret kan du rädda den. Hetta upp äggula på nytt och vispa ner den spruckna såsen droppvis under kraftig vispning. Om såsen är för tunn kan du prova att vispa ner mer fett i den. Är den för tjock kan du späda med mjölk eller vatten.Du kan smaksätta den på olika sätt, med hackade örter, citrus eller tryffel. Vill du ge din smörsås en bearnaise-karaktär fräser du lite schalottenlök, tillsätter lite vinäger och hackad dragon och använder detta när du gör äggblandningen.
Blanda färs och aromat och rulla till en rulle som läggs i smörpapper. Lägg i frysen. Rullen skäres halvfrusen/frusen och stekes, läggs sedan i botten på en form
En hemgjord hollandaise är något helt annat än en färdig köpt sådan. Och det är lättare än man kan tro att svänga ihop en fantastiskt god lätt fluffig hollandaise, särskilt om du har en stavmixer
Hollandaise eller Hollandäs som det ibland försvenskas är en favorit i mitt kök. Den hör till de franska grundsåserna och kan elaboreras till Mousselinesås (en Hollandaise med vispad grädde i) Béarnaisesås (ungefär som en Hollandaise men med en smaksättande reduktion på schalottenlök, vitt vin eller hellre torr Vermouth samt dragon), Choronsås (tomatiserad Béarnaisesås) men även mer ovanliga varianter som Hollandaise med vispad äggvita eller en underbar variant smaksatt med fiskfumet som är en starkt reducerad fiskfond
Blanda marsipan och karamellfärg tills du är nöjd med färgen. Sätt in marsipanen i kylskåpet medan du blandar resten av smeten så blir den inte lika kladdig
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.