200 g
röda linser 1 knipplök ca 0,5 dl vatten olja, Blötlägg linserna över natten, och sila av dom ordentligt. Skär mer löken i grova bitar. Mixa linser och lök i en matberedare tillsammans med salt och peppat. Och vattnet, är smeten för stabbig så tillför mer vatten. Mixa slätt. När det är dags att äta, stek en “plätt” av linssmeten i medelvärme i matfett tills de fått fin färg. De är godast nystekta. Skär polkabetan tunt på mandolin och skär sparrisen och rädisa i mindre bitar. Pressa över citron och salta. Blanda runt och tillsätt oljan och blanda ytterligare Skär ramslök fint och finhacka löke. Blanda med gräddfil och citron och honung. Smaka av med salt och peppar. Skär osten i skivor och stek vackert gyllene i matfett på medelvärme. Servera “linsplätten” med grillost och sallad, färska tomater och någon god ört som oxalis och den goda såsen salt peppar
Citronsyrade grönsaker2 polkabetor 250 g grön sparris 1 knippe rädisa 0,5 citron, saften 2 msk olivolja salt peppar
Servera med klyftpotatis och tzatziki. Skala och hacka lök och vitlök fint. 5 tsk salt 1 krm peppar 1 msk maizena majsstärkelse 1 st ägg smör eller margarin till stekningSkölj kikärterna väl och låt rinna av. 1Mosa kikärter, lök, vitlök och persilja i matberedare. 1Blanda med salt, peppar, majsstärkelse och ägg till en smet. Forma bollar och platta ut till biffar, 1 cm tjocka. 1Stek i smör 2–3 minuter per sida på medelvärme
Kycklingspett och wokade grönsakermed nudlarKycklingspetten. Blanda chilisåsen med soja och vitlök. Som vanligt när vi jobbar med kyckling i hemkunskapen så går vi ju igenom det här med att få den genomstekt så man inte blir magsjuk pga eventuella campylobacter
4 2 msk riven ingefära 1 lime 600 g torskfilé 1 vitlöksklyfta 1 msk rapsolja 1 msk röd currypasta 500 g djupfrysta wokgrönsaker 1 burk lätt kokosmjölk (à 400 ml) 1 grönsaksbuljongtärning salt och peppar Lägg till i inköpslistan Stå inte vilsen i butiken igen
Lägg det ovanpå grönsakerna,saltaoch peppra. Klicka på smöret och strö över klippt dill. Vik ihop till paket tätt och lägg i en ugnsfast form (ifall det läcker)
Skär kycklingen i bitar och stek den i en wokpanna med olja och röd currypasta. Smaka av med ev. Efter all julmat man har ätit den senaste tiden så växlade jag om helt och lagade asiatiskt
Skala och skär ner alla grönsaker i mindre bitar, utom vitlöken som du bara krossar lätt med kniven. Lägg alla grönsaker i en stor konserveringsburk och häll på vinägervattnet
Några drag med vitpepparkvarnen. Köttfärslimpa, nypotatis, gräddsås, rörörda lingon och pressgurka. Insåg att jag hade en oöppnad ättika i skåpet när jag köpt en ny så nu blir det picklade grönsaker för hela slanten
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.