1-2 dl
vatten (använd vattnet att skölja ur burkar och tetra med)
100 g
färsk grönkål
1 persiljerot
eller palsternacka
2 dl
okokta röda linser
2 stora
äpplen, fast och syrligt fruktkött, tärnade
1 pressad
lime
salt och peppar
Skölj kålen ordentligt, skär bort den allra tjockaste biten av stammen och strimla resten grovt.
Skala och slanta persiljeroten i skivor på ca 1 cm tjocka.
Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddorna på medelvärme i rejält med olja (raps eller oliv) och rör om under tiden.
Tillsätt tomater, kokosgrädde, mjölk, vatten, kål och persiljerot, blanda om och låt koka upp.
Låt det hela småputtra under lock ca 15 minuter, rör om då och då.
Häll i linserna och låt dom koka med ytterligare 15-20 minuter, rör om då och då och tillsätt eventuellt med vatten om du tycker att det behövs.
Pressa i limen, smaka av grytan med salt och peppar.
Lägg i äppelbitarna till sist, bara någon minut innan serveringen så de hinner bli varma men inte kokar sönder, det är godast om de fortfarande får behålla sin krispighet.
Vi åt vår linsgrytamed en bit bröd och en klick yoghurt på. Tack kära dill för din förmåga att få all mat att kännas lite somrig, även om curryn ochäpplet i den här linsgrytan skriker höst-höst-höst långa vägar
Skär grönkålen till mindre bitar och stek den i smör med salt till den mjuknat. Blanda allt i en bunke med hackat äpple, strimlade soltorkade tomater, hackade fikon och chili
Ställ formen och resten av mördegen i kylen medan du gör fyllningen. Skala och skiva äpplena tunt. Strö försiktigt på valfri mängd kanel jämnt över äpplena
Ät linsgrytan till (fullkorns)pasta, matgryn eller kokt potatis och en bit bröd. Här har jag gjort en vegetarisk gryta med linser, grädde, färska tomater, vitlök och spenat
Toppa gärna linsgrytanmed naturella cashewnötter. Under en av mina bloggrundor snubblade jag över ett spännande recept på en linsgryta, som det av en slump senare visade sig att ovan nämnda vän redan lagar då och då
Skala och skär äpplena i små bitar och blanda ihop dem med sockret och kanelen. I helgen bakade jag de här goda äppleoch kanelmuffinsen, äppleoch kanel är en stor favorit hos mig och jag tycker att det är jättegott i muffins
Mosa banan och blanda med ägg. Riv äppleoch blanda i. Och gud så goda de blev. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål, häll sedan ner detta i smeten och blanda väl
Förutom att äta riktigt varm mat älskar jag också att tillsätta massvis med värmande kryddor i soppor och grytor, som i den här fantastiskt enkla linsgrytan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.