Lingonrulle
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • rumsvarmt smör
  • 1 strösocker
  • 1 kakmjöl
  • 1 äggvitor
  • 1 röd och grön livsmedelsfärg
  • 1 ägg
  • 1 + 2 msk strösocker
  • 1 rapsolja
  • 1 mjölk
  • 1 salt
  • 1 vaniljsocker
  • 1 ev några droppar livsmedelsfärg
  • 1 vispgrädde
  • 1 vit choklad
  • 1 mosade lingon
  • 1 hela lingon
  • 1 färskost
  • 1 pressad citron
  • 1 två spritspåsar med små, runda tyllar
  • 1 ritpapper och penna
  • 1 tejp
  • 1 bakplåtspapper
  • 1 bakduk
  • 1 färska lingon och lingonris, till dekoration1. Börja med att förbereda lingonfyllningen dagen före resten av bakningen, eller ett par timmar före. Den behöver några timmar i kylen till att kallna helt.
  • Lingonfyllning
  • 1. Värm vispgrädden i en kastrull på spisen och låt den vita chokladen försiktigt smälta i den varma grädden. Koka ej.2. När all choklad är smält häller du över gräddblandningen i en skål som får svalna i kylen tills den är helt kall. Gärna över natten.
  • 3. Vispa upp den kalla gräddblandningen med elvisp tills den tjocknar. Tillsätt färskosten och blanda tills fyllningen är utan klumpar.4. Mosa 100 g lingon med en gaffel och blanda ned tillsammans med 50 g hela lingon och lite pressad citron. Ställ in fyllningen i kylen medan du bakar resterande delar av kakan.Spritspastan
  • 1. Rita ut önskat mönster på ett papper. Förslagsvis i form av lingon och lingonris. Fäst pappret, med tejp, på undersidan av ett bakplåtspapper så mönstret syns igenom.2. Förbered två spritspåsar med små runda tyllar, alternativt två spritsstrutar i bakplåtspapper med små hål.
  • 3. Blanda smör och socker till en jämn kräm. Tillsätt kakmjölet, lite i taget. Blanda slutligen ned 2 äggvitor och rör tills det blir en jämn, smörkrämsaktig pasta.4. Dela upp pastan i två skålar och färga halva grön och halva röd med hjälp av livsmedelsfärg och en sked.5. Fyll spritspåsarna med spritspastan.
  • 6. Spritsa på bakplåtspappret utifrån det mönster du ritat ut. Lägg försiktigt in bakplåtspappret i frysen så spritspastan stelnar, under tiden du förbereder vaniljbotten.
  • Vaniljbotten
  • 1. Separera äggulor från äggvitor i två olika vispskålar. Viktigt att ingen äggula finns med i äggvitan.2. Tillsätt 0,5 dl strösocker i äggulan och vispa tills sockret löst upp sig och äggulan bleknat. Strila i oljan och mjölken medan du fortsätter vispa. Tillsätt ev livsmedelsfärg.
  • 3. Blanda kakmjöl, salt och vaniljsocker och sikta ned i äggblandningen under omrörning.
  • 4. Vispa äggvitor och 2 msk strösocker till ett hårt skum.
  • 5. Blanda ned 1/3 av skummet i äggblandningen (som är ganska fast) så konsistensen blir mjukare. Vänd sedan ned resten av skummet och rör försiktigt tills allt är blandat.
  • 6. Ta ut bakplåtspappret med spritspastan på och lägg i en rektangulär ugnsplåt. Gärna mindre än en långpanna då bottnen inte blir så stor.
  • 7. Häll smeten över mönstret på bakplåtspappret och smeta försiktigt ut den jämnt över plåten i en rektangulär form. Var försiktig så du inte smetar ut spritspastan.
  • 8. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10–15 minuter. Bottnen ska vara genomgräddad men inte brunbränd.Montering
  • 1. Ta ut plåten och ta hjälp av en annan plåt/bricka för att stjälpa över kakan så mönstrade sidan kommer uppåt. Dra försiktigt bort bakplåtspappret så att mönstret framträder.2. Lägg en ren, torr och luddfri bakduk över kakan och stjälp över den ännu en gång så mönstret och bakduken hamnar på undersidan. Om kanterna på kakan är frasiga – skär bort dem innan du rullar ihop kakan. Det kan annars göra så kakan spricker.3. Rulla försiktigt kakan med bakduken till en avlång rulle. Vänta inte tills kakan har svalnat, då spricker den när du rullar den.
  • 4. Låt kakan svalna.
  • 5. Rulla försiktigt upp den avsvalnade kakan. Bred ut fyllningen på kakan och rulla sedan ihop den igen. Kakan har nu ”muskelminne” så att den inte spricker av att rullas kall.6. Trimma eventuellt kanterna på lingonrullen och dekorera med färska lingon och lingonris.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.