17 dl
vetemjöl specialKrossa brödkryddorna i en mortel. Koka upp vetekross och vatten. Häll det i en degbunke. Tillsätt olja, kallt vatten, salt, honung och brödkryddor. Blanda och kontrollera att temperaturen inte är över 37 grader (fingervarmt).
1 Smula
ner jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt mjölet och arbeta degen kraftigt (5-10 min i maskin). Spara lite av vetemjölet till utbakningen. Plasta bunken och låt degen jäsa cirka 45 minuter. Arbeta ihop degen i bunken och knåda den sedan på mjölat bakbord.
1 Dela
degen i 2 delar och forma till knubbiga limpor som får jäsa på plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader.
1 Skåra
limporna och grädda dem långt ner i ugnen cirka 45 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk. Skär inte i bröden förrän de svalnat ordentligt.
Rör ihop rågkrosset med filen i en bunke. Den här gången använde jag filen i dessa goda bikarbonatslimpor, som jag bakade efter ett recept som jag hittade på Tasteline (se här)
Nu doftar det ljuvligt hos oss och det ska bli gott med en färsk nybakt macka till kvällen. Istället bakas det limpor hos oss idag, MYCKET roligare än att rensa bort gamla saker
Detta är en utav de bästa och framför allt godaste limporna jag bakar. Den är saftig tack vare att den bakas med ånga och innehåller linfrö, den får en god nötig smak tack vare de rostade nötterna och den får lite sötma från den torkade frukten
Pensla gärna med lite olja mellan limporna så går de lätt att sära. Skär några snitt med en vass kniv. Lägg limporna på tvären i den smorda eller bakpapperklädda långpannan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.