dressing1 dl olivolja 2 tsk salt dl citron, saft dl citron, saft dl olivolja 1 krm salt
Sambusik med fetaost12 ark filodeg 300 g fetaost 100 g mozzarellaost 1 ägg 2 dl persilja, finhackad vetemjöl (till utbakning) dl vatten, vid utbakning 1 l olja, till fritering
Baba Ghanouj2 aubergines 3 klyftor vitlök, pressade 1 dl tahinipasta 2 krm salt dl citron, saft olivolja, till garnering myntakvist, till garnering
Hommous400 g färdigkokta kikärtor dl tahinipasta dl citron, saft 2 krm salt 2 msk vatten 1 vitlök, pressad olivolja, till garnering färsk bladpersilja, till garnering
Jag bläddrar i en receptfolder från Coop med recept på falafel, några dagar senare äter jag ett par fantastiskt goda libanesiska rätter på en restaurang i Kalmar, får lite tips på meze-rätter av en väninna och så börjar inspirationen snurra fram tills jag börjar laga middagen jag målat upp i mitt huvud
1-2 tsk spiskummin. Stek sharlottenlökarna i en stekpanna så de får lite färg. Blanda alla ingredienser i en stor bunke(lättare att jobba med färsen då)
Ta fram och låt ligga i rumstemperatur i ca 5-10 minuter innan du friterar bitarna en och en i en liten kastrull med rapsolja (eller i fritös). ½ - 1 dl vetemjöl. 2-3 dl rapsolja/frityrolja
Ordet ”malfouf” betyder ”rullad” och det är även namnet på Libanesiska kåldolmar. Lägg ett lager kåldolmar på och strö på lite av din vitlöks- och myntablandning
Detta recept är en kykling-variant dessutom, med en kvarg-citronkräm och ungsstekt potatis med fräsch sallad – ett intressant, smakrikt och hälsosamt alternativ, you must try it
Tycker det är så jobbigt att behöva åka akut när barnen är små - röjer runt överallt där i väntrummet bland alla virus och bakterier - man vill ju inte ta med fler hem än vi redan hade innan
Meze. Som utlovat, lite bilder från förra årets meze när sonen fyllde år. Meze är ungefär som ett smörgåsbord men med smaker från balkan eller exempelvis mellanöstern
Grädda kakorna i ca 15-20 minuter. Rensade i mina gömmor för några dagar sedan och hittade då lite bortglömda receptböcker, bland annat en med libanesisk mat och kakor och där hittade jag detta recept som jag bara var tvungen att prova
. Det här är en jättegod efterrätt och mycket lätt att göra. Man kokar bara lite mannagryn, vispar lite grädde, toppar med hackade pistagenötter och häller sedan hemmagjord sirap över
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.