11 tsk
cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)
10,5 tsk
paprikapulver
11
citron
13 msk
olivolja
1
salt
1
peppar
10,75 dl
tahini
11 dl
turkisk yoghurt
11 klyfta
vitlök
10,5 tsk
salt
1500 g
persilja
13
tomater
12-3
salladslökar (eller en liten rödlök)
1 ca
1 dl bulgur, finmalen
11 dl
mynta, finhackad (eller 2 msk torr mynta)
12-3
citron
10,5 dl
olivolja
1
sumak
1 valnötter,
rostade
1
granatäpplesirap
1 laxca
1 kg laxfilé (gärna en laxsida) 1 tsk spiskummin 1 tsk cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta) 0,5 tsk paprikapulver 1 citron 3 msk olivolja salt peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in kryddorna lite försiktigt i laxen. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15-17 minuter. Tahinisås
Lägg tahini, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinin kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt. Ställ i kylen en stund tills laxen är klar. Bred tahinisåsen jämnt över laxen. Garnera med sumak, granatäppelsirap, rostade valnötter. Servera med tabbouleh. Tabbouleh
Finhacka allting och blanda ihop i en stor skål. När du använder en så finmalen bulgur behöver du inte koka den innan. Den kommer suga åt sig av vätskan från tomaterna och citronen.
Till den kalla eller ljumna laxen som toppas med räkor och en parmesan- ochcitronvinägrett, serveras den kalla basilika- och spenatsåsen, smörslungade sockerärter, en krispig sallad ochdillkoktnypotatis
Blanda alla ingredienseri en bunke, smaka av med salt och peppar. Använder du rökt fisk så hoppa över kaviaren, den är med för att sätta litesting om man använder kokt eller stekt fisk
I receptet har jag skrivitlax eftersom jag använt det tidigareoch det var betydligt enklare än att rensa, filéeaoch plocka ut varenda ben ur flera rödingar men det gör man naturligtvis som man vill
Gnidinlaxfilén runtom med salt och strö över sockret på köttsidan. Skär laxeni tunna skivor, forma skivornatill ”rosor” och lägg dem på ett serveringsfat
Kommentarer
manuela-2
Mycket smaker. Snåla ej med salt på laxen. Kul bjudrätt
Logga in eller Registrera för att kommentera.