Libanesisk lax i ugn med tahinisås och tabbouleh
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 4 2 röster

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé (gärna en laxsida)
  • 11 tsk spiskummin
  • 11 tsk cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)
  • 10,5 tsk paprikapulver
  • 11 citron
  • 13 msk olivolja
  • 1 salt
  • 1 peppar
  • 10,75 dl tahini
  • 11 dl turkisk yoghurt
  • 11 klyfta vitlök
  • 10,5 tsk salt
  • 1500 g persilja
  • 13 tomater
  • 12-3 salladslökar (eller en liten rödlök)
  • 1 ca 1 dl bulgur, finmalen
  • 11 dl mynta, finhackad (eller 2 msk torr mynta)
  • 12-3 citron
  • 10,5 dl olivolja
  • 1 sumak
  • 1 valnötter, rostade
  • 1 granatäpplesirap
  • 1 laxca 1 kg laxfilé (gärna en laxsida) 1 tsk spiskummin 1 tsk cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta) 0,5 tsk paprikapulver 1 citron 3 msk olivolja salt peppar
  • 1 Tahinisås0,75 dl tahini 1 dl turkisk yoghurt 1 klyfta vitlök 1 citron 0,5 tsk salt
  • 1 Tabbouleh500 g persilja 3 tomater 2-3 salladslökar (eller en liten rödlök) ca 1 dl bulgur, finmalen 1 dl mynta, finhackad (eller 2 msk torr mynta) 2-3 citron 0,5 dl olivolja salt
  • 1 Garnering sumak valnötter, rostade granatäpplesirapLaxen
  • Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in kryddorna lite försiktigt i laxen. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15-17 minuter. Tahinisås
  • Lägg tahini, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinin kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt. Ställ i kylen en stund tills laxen är klar. Bred tahinisåsen jämnt över laxen. Garnera med sumak, granatäppelsirap, rostade valnötter. Servera med tabbouleh. Tabbouleh
  • Finhacka allting och blanda ihop i en stor skål. När du använder en så finmalen bulgur behöver du inte koka den innan. Den kommer suga åt sig av vätskan från tomaterna och citronen.

Beskrivning

Kommentarer

  • manuela-2

     - 

    Mycket smaker. Snåla ej med salt på laxen. Kul bjudrätt

Logga in eller Registrera för att kommentera.