Libanesisk lax i ugn med tahinisås och tabbouleh
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé (gärna en laxsida)
  • 11 tsk spiskummin
  • 11 tsk cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)
  • 10,5 tsk paprikapulver
  • 11 citron
  • 13 msk olivolja
  • 1 salt
  • 1 peppar
  • 10,75 dl tahini
  • 11 dl turkisk yoghurt
  • 11 klyfta vitlök
  • 10,5 tsk salt
  • 1500 g persilja
  • 13 tomater
  • 12-3 salladslökar (eller en liten rödlök)
  • 1 ca 1 dl bulgur, finmalen
  • 11 dl mynta, finhackad (eller 2 msk torr mynta)
  • 12-3 citron
  • 10,5 dl olivolja
  • 1 sumak
  • 1 valnötter, rostade
  • 1 granatäpplesirap
  • 1 laxca 1 kg laxfilé (gärna en laxsida) 1 tsk spiskummin 1 tsk cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta) 0,5 tsk paprikapulver 1 citron 3 msk olivolja salt peppar
  • 1 Tahinisås0,75 dl tahini 1 dl turkisk yoghurt 1 klyfta vitlök 1 citron 0,5 tsk salt
  • 1 Tabbouleh500 g persilja 3 tomater 2-3 salladslökar (eller en liten rödlök) ca 1 dl bulgur, finmalen 1 dl mynta, finhackad (eller 2 msk torr mynta) 2-3 citron 0,5 dl olivolja salt
  • 1 Garnering sumak valnötter, rostade granatäpplesirapLaxen
  • Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med spiskummin, cayennepeppar, paprikapulver, salt och peppar. Gnid in kryddorna lite försiktigt i laxen. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15-17 minuter. Tahinisås
  • Lägg tahini, citron, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Tahinin kommer att ändra konsistens från rinnig till krämig. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt. Ställ i kylen en stund tills laxen är klar. Bred tahinisåsen jämnt över laxen. Garnera med sumak, granatäppelsirap, rostade valnötter. Servera med tabbouleh. Tabbouleh
  • Finhacka allting och blanda ihop i en stor skål. När du använder en så finmalen bulgur behöver du inte koka den innan. Den kommer suga åt sig av vätskan från tomaterna och citronen.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.