150 g
mörk choklad av bra kvalitet (60-70% kakaohalt)
12
äggulor
12 msk
strösocker
11 msk
espresso
13 dl
vispgrädde
11 förp
Oreo cookies, 154 g, gärna med chokladfyllning
18 Finger
Mariekex
1 Chokladbokstäver,
alt smält choklad att skriva med
1150 g
mörk choklad av bra kvalitet (60-70% kakaohalt) 2 äggulor 2 msk strösocker 1 msk espresso 3 dl vispgrädde 1 förp Oreo cookies, 154 g, gärna med chokladfyllning 8 Finger Mariekex Chokladbokstäver, alt smält choklad att skriva medChokladmousse
Smält chokladen till moussen i en skål över ett vattenbad eller i en microvågsugn. Vispa äggulor och socker ljust och krämigt. Vispa grädden lätt, den ska vara rinnig i konsistensen. Blanda den smälta varma chokladen i äggsmeten och vänd därefter i den lättvispade grädden lite i taget. Fyll moussen i portionskoppar eller glas och ställ in dem i kylen minst 1 timme tills de stelnat. Dela under tiden på dina oreo cookies och skrapa bort fyllningen med hjälp av en vass kniv.
Krossa därefter kexhalvorna i en mortel. Tryck ut chokladbokstäverna ur sina formar och placera dem på fingermariekexen så att de bildar texten RIP, ta hjälp av en pensel som du doppar i varmt vatten och duttar lite på baksidan av varje bokstav så att chokladen smälter lite. Därefter är det bara att trycka fast dem där du vill att de ska sitta.
Vill du skriva egna bokstäver, smälter du choklad över ett vattenbad och fyller i en plastpåse. Klipp ett litet hål i ena kanten av påsen och spritsa ut texten på kexen. Låt stelna i kyl. Ta ut glasen eller formarna med chokladmousse och toppa med Oreo cookies. Stick ner en "gravsten" i varje form.
Halloj, här är vi, livs levande och tillbaka från ett kort juluppehåll. Vi hade tänkt hålla oss från datorerna så mycket som möjligt de senaste dagarna och det gick väl hyfsat bra ända fram tills i går kväll
Levande. Jag säger som Gert Fylking. ÄNTLIGEN. Äntligen har jag premiärlagat mat i vårt nya kök. -) Visserligen utan häll och rinnande vatten men med en ugn kommer man långt
Det var riktigt mysigt, levande ljus och julfint, blandat med folk i olika åldrar, alla åt och njöt och det var sån där avslappnad stämning - för en stund kändes det nästan som att vi satt på ett mysigt café i Danmark
Jag som hade förberett mina surdegar och lyckats få dom riktigt levande. Jag som alltid har energi till att baka har ingen som helst energi till att ens duscha
Levande föda – vad är det. När man blötlägger nötter och fröer väcks de till liv och från att ha varit torkade (sovande) så blir de levande och fulla med energi och livskraft – levande föda
Säkert faller några tips & tricks mellan stolarna som hon inte tänker på - typiskt när jag försöker utreda hur hon gör all god mat men jag gör vad jag kan för att hålla receptet levande
Det är inte så mycket som ska till för att göra någon glad ibland och det är cupcakes ett levande bevis på, det tar inte en hel del tid att göra och det går att göra i oändligt många fasonger, bara fantasin sätter gränser när det kommer till dess underbara små verk
IngredienserCirka 5 dl vatten4 morrötter2 stora saftiga äpplen1 avokadoÖrtsalt SvartpepparEventuellt en skvätt gul CurryGör så härVi börjar med att göra morotsjuicen
Tycker man att också det känns för långrandigt kan man i skydd av mörkret och utan att berätta det för en levande själ svänga ihop en fuskvariant med hjälp av keso
Assistenten blandade alltid ner en nypa saffran i färgerna för att få dem mer levande och därför kom han att kallas Zafferano (saffran på italienska) av sin mästare
Ingredienser2,5 dl naturella nötter (jag väljer 50/50 cashew/mandel)100 gram torkade mangoskivor (blötlagda i ca 20 min) 10 osvavlade aprikoser, urkärnade (blötlagda i ca 20 min) Rivet skal från 1⁄2 ekologisk citron + 1 msk citronjuice 1,5 dl kokosflingor (jag rostar flingorna på låg temperatur i ugnen för att få fram mer kokossmak, lägg undan 0,5 dl kokosflingor på ett fat, som sedan ska användas som strössel)Eventuellt 1 msk honung eller agavesirap (för sötare resultat) Gör så härMixa nötterna till ett grovt kross i en matberedare
• En surdeg kan hållas levande i flera år om man vårdar den väl. . Så här efter jul- & nyårsfirandet verkar det som många slagit in på en hälsosammare bana
Låter kanske svårt för många och lite nördigt för en del men det är väldigt roligt tycker jag så här kommer mitt grundrecept på en rågsurdeg som du med lite omtänksamhet kan ha levande i många år framöver
Choklad3 msk kokosolja2 krm kanel1 tsk äkta vaniljpulver6 msk kakao eller efter smak1 nypa salt4 tsk honung (eller 5 tsk agave)Gör så härSmält kokosoljan på ettan på spisen eller i vattenbad
Personligen tycker det är väldigt charmigt med bakelser som det ligger någon hiostoria bakom, det blir mer levande på något sätt och som jag sa tidigare så har jag verkligen gjort min hemläxa ingående
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.