Jag älskar nybakat bröd, för det är ju så gott. Vi hade en liten slatt med vanliga havregryn i en påse i skafferiet och de passade bra att använda i dessa mjuka och goda frallor
vetekli 2 dl havrekross el vetekross 2 dl grovt rågmjöl 2 dl grahamsmjöl 5 dl vetemjöl 1 dl linfrön (kan skippas) 1 ½ dl rivna morötter el russin 5 tsk bikarbonat 2 tsk salt 1 liter fil 2 dl mörk sirapBlanda ihop alla torra ingredienser, väldigt noggrant (kan förstöra hela brödet annars) Tillsätt fil och sirap Häll smeten i smorda 2x2 liters formar Ställ formarna nederst i ugnen, OBS ugnen ska vara kall när de sätts in
Grädda brödet i 1 timme. Låt brödet stå i formen i 10 minuter innan det stjälps upp. Blanda vetekross, rågsikt, vetekli, linfrö, salt och bikarbonat i en stor skål
Bryt loss brödrutorna vid servering. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Tillsätt kvarg, honung, rumsvarmt smör i klickar, havrekli
Hacka ihop smör, florsocker, vaniljsocker, bakpulver, mjöl och äggula till en smulig deg. Arbeta ihop den till en deg och låt den vila i kyl i 30 minuter
Matbröd är något jag gillar att baka. Tyvärr har det inte blivit så mycket nu sista året då jag har försökt dra ner på vanligt matbröd nu medans jag försöker hålla mig till viktväktarna
Kommentarer
Robert Claesson
Helt klart mitt favoritbröd. Enkelt snabbt och man slipper kladda med degen, bara sleva i en ugnsform och skicka in i ugnen.
Logga in eller Registrera för att kommentera.