Leilas jordgubbstårta
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 ekologiska ägg
  • 12 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 11 citron, skalet
  • 13 dl vetemjöl
  • 12 tsk bakpulver
  • 11 tsk vaniljsocker
  • 11 dl mjölk 3 %
  • 1 smör till formen
  • 10,5 dl ströbröd till formen
  • 12 l färska jordgubbar
  • 14 msk strösocker
  • 13 dl vispgrädde
  • 1 lemon curd
  • 10,5 dl aprikosmarmelad (valfritt)
  • 1 tunna chokladskivor, t.ex Noblesse
  • 1 Botten2 ekologiska ägg 2 dl strösocker 50 g smör 1 citron, skalet 3 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 1 dl mjölk 3 % smör till formen 0,5 dl ströbröd till formen
  • 1 Fyllning och dekoration2 l färska jordgubbar 4 msk strösocker 3 dl vispgrädde lemon curd 0,5 dl aprikosmarmelad (valfritt) tunna chokladskivor, t.ex NoblesseBotten
  • Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten. Tvätta citronen noga, torka och riv försiktigt av skalet. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd försiktigt ner det i smeten, rör sist i mjölken och rivet citronskal. Pensla en 20 centimeter diameter stor kakform med löstagbara kanter med smält smör och bröa den med ströbröd. Fyll smeten i formen och baka kakan 25-35 minuter, prova med en sticka. Låt den svalna på ett brödgaller och dela tårtbotten i tre lager. Fyllning och dekoration
  • Skiva hälften av jordgubbarna och rårör dem med strösockret. Lägg jordgubbarna i understa lagret på tårtan. Lägg på en skiva sockerkaksbotten och bred över lemon curd. Lägg på översta skivan och täck med vispad grädde, skiva resterande jordgubbar och lägg dem på toppen. Smält marmeladen i en kastrull, sila av den och pensla sedan jordgubbarna. Dekorera tårtkanten med tunna chokladskivor om du vill.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.