Laxrutor med pepparrot
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 1200 g kavring
  • 1150 g skivad kallrökt lax
  • 12 gelatinblad
  • 14 dl crème fraiche
  • 1200 g philadelphiaost
  • 14 msk hackad rödlök
  • 11 dl hackad dill
  • 12 msk färskriven pepparrot
  • 12 dl finriven prästost
  • 1 salt
  • 1 nymald vitpeppar
  • 1 ca 100 g kallrökt lax i skivor, skurna i tunna strimlor
  • 1 hackad gräslök
  • 1 dillBotten: Klä en avlång brödform som rymmer 1 ½ liter med plastfolie. Smält smöret och låt svalna. Smula brödet i matberedaren. Blanda i smöret. Tryck ut smulorna i formen. Ställ formen minst 1 timme i kylen.
  • 1 Fyllningen: Skär laxen i små bitar.
  • 1 Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Värm försiktigt lite av crème fraichen i en liten kastrull, den får inte koka. Ta från värmen och rör ner gelatinet. Låt svalna.
  • 1 Blanda resten av crème fraichen med philadelphiaost, rödlök, dill och pepparrot. Rör ner gelatinblandningen.
  • 1 Vänd ner lax och ost med en gaffel. Smaka av med salt och peppar.
  • 1 Bred ut smeten över bottnen. Låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar.
  • 1 Vid servering: Lyft upp tårtan och skär i 16 bitar. Garnera med små laxbitar, gräslök och en dillkvist.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.