Laxplanka med sparris och räkor
www.vinsider.se
www.vinsider.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 600 g lax i 4 bitar
  • 11 knippa sparris
  • 1100 g skalade räkor
  • 1 Sås:
  • 11 msk smör
  • 11 msk vetemjöl
  • 11 dl vitt vin
  • 11 dl kraftig fiskbuljong
  • 12 dl grädde
  • 1 salt
  • 1 Malen vitpeppar
  • 1 Gratängmos:
  • 16-8 potatisar av mjölig sort
  • 11/2 dl rapsolja
  • 12 ägg
  • 1 ev mjölk
  • 1 Garnering:
  • 1 Dill
  • 1 citronSkala potatisen och koka den mjuk.
  • 1 Pressa potatisen och blanda med oljan och äggen, späd ev med lite mjölk (moset ska vara fast).
  • 1 Smaksätt med salt och peppar.
  • 1 Spritsa el klicka ut med hjälp av en sked längs kanterna på en planka (gratängform går också bra).
  • 1 Skala och förväll sparrisen i lättsaltat vatten i 2 minuter.
  • 1 Sätt ugnen på 225 grader.
  • 1 Lägg ut laxen på plankan med sparrisen vid sidan.
  • 1 Fördela räkorna över laxen.
  • 1 Smält smöret till såsen i en tjockbottnad kastrull och rör ner mjölet.
  • 1 Tillsätt vinet, buljongen och grädden.
  • 1 Koka upp under omrörning.
  • 1 Smaksätt med salt och vitpeppar.
  • 1 Såsen ska vara ganska tjock.
  • 1 Häll såsen över fisken och gratinera i ca 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.
  • 1 Garnera med lite dill och några skivor citron.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.