Laxplanka med lax och pommes duchesse
www.landleyskok.se
www.landleyskok.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Potatismos
  • 11 kg potatis
  • 2-3 dl grädde
  • 3 msk dill
  • salt, peppar
  • 1 Övrigt:
  • 14 plankor i ek
  • 4 tomater
  • salt
  • 1 knippe grön sparris
  • hollandaisesås
  • 1 Lax:
  • 14 styckfrysta laxfiléer (gärna halvfrysta)
  • salt, peppar, persillade, chilipulver, rökt paprikapulver1. Skala potatisen, skär den till mindre bitar och koka den mjuk i saltat vatten, cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Rör i mjölk eller grädde så moset får en bra konsistens – det ska vara ganska löst så det går att få ner i spritsen och inte blir för torrt i ugnen, men inte för löst. Smaka av med salt och peppar.
  • 12. Skär av toppen på tomaterna så att cirka två tredjedelar blir kvar. Ställ tomaterna i hålen på plankorna, salta snittytan och ställ in i ugnen; 225°C i vanlig ugn och 200°C i varmluftsugn, i cirka 20 minuter. Använder du vanlig ugn bör du skifta plankornas platser efter halva tiden.
  • 13. Tag ut plankorna. Ha ner moset i en sprits och spritsa ut det runt kanten, men innanför rännan på plankorna.
  • 14. Skär bort de träiga ändarna på sparisen. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg ner sparrisen i 2 minuter. Lägg laxen på plankan innanför moset och lägg sparrisen bredvid. Laxen får gärna vara halvfryst när den åker in i ugnen så klarar den längre tid i ugnen. Öka ugnstemperaturen till 275°C med grilleffekt i vanlig ugn och 250°C i varmluft. Ställ in plankorna i cirka 10 minuter. Använder du vanlig ugn bör du skifta plankornas platser efter halva tiden.
  • 15. Ta ut plankorna och klicka på hollandaisesås.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.