1 Potatismos:
700 gram potatis, 5-6 stora potatisar
150 gram
smör
11,5 dl
mjölk, 3,5 %
11
äggula
1 Hollandaisesås:
150 gram smör
13
äggulor
12 msk
vatten eller vitt vin
11 krm
vitpeppar
11,5 msk
pressad citron
11 krm
salt
1 Tillbehör:
1 stor kvisttomat
18 räkor
med skal (som skalas)
12 klyftor
citron
14 gröna
sparrisar
12
dillkvistar
11 krm
salt och vitpepparSkala och dela potatisen i grova bitar. Koka potatisen mjuk i ca 15-20 minuter. Skala räkorna och sätt in dem i kylen till senare. Skär bort någon cm längst ner på sparrisen. Koka den mjuk i vatten i ca 4 minuter. Häll av dem. Dela dem på mitten. Lägg upp på en tallrik till senare. Sätt ugnen på 225 grader. Olja in plankorna med lite olivolja samt värm plankorna i 10 minuter. Häll av potatisen under tiden och mosa den med en potatisstöt tillsammans med smör, mjölk, salt och peppar. Rör i äggulan. Lägg potatismoset i en sprits med stjärntyll eller valfri tyll. Ta ut plankorna om du ej redan gjort det. Spritsa moset och fördela det längs med kanterna på plankorna i ett snyggt mönster. Lägg en tomathalva i hörnet på varje planka och låt plankorna stå så länge. Smält smöret i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna något. Koka upp vatten i en bred panna med höga kanter (där en såskastrull får plats) till vattenbad. Sänk värmen så att det sjuder. Värm en stekpanna och stek laxen på varje sida några minuter så att den får färg. Låt steka klart övertäckt på mycket låg värme medan du lagar såsen. Hollandaisesås: Blanda äggulor och vatten eller vin i en såskastrull. Ställ såskastrullen i vattenbadet och värm under vispning (använd gärna en elvisp på lägsta hastighet). Tillsätt det smälta smöret lite i taget under vispning. Värm under vispning tills såsen tjocknar. Ta av vattenbadet från värmen och sätt allt på diskbänken. Vispa i vitpeppar, citronsaft och salt. Smaka av. Jag brukar ta i en nypa socker också. Håll såsen varm i vattenbadet medan du gratinerar moset. Sätt in plankorna på ett galler och gratinera moset och tomaterna under grillen i ca 7 minuter tills de fått färg. Akta så de ej bränns. Ta ut plankorna och en bit stekt lax på vardera planka samt skeda över Hollandaisesås samt toppa med räkor och korslagda sparris. Garnera laxplankorna med dillkvist och citronklyftor samt servera.
Ingredienser Portioner. 4 900 g fast potatis 2 morötter 1/2 purjolök 1 röd paprika 360 g räkor i lake 1 msk olja 1 dl vitt matlagningsvin 1 msk majsstärkelse 2 dl spad från räkorna 2 dl vispgrädde 2 portionsbitar lax (à 140 g) salt cayennepeppar 1 ask färsk dill (à 20 g) Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Krossa pepparn och blanda den med socker och salt. Gnid in laxens köttsida med blandningen och låt den vila i kylen i 1 timme, tills salt och socker lösts upp
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.