Laxplanka
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé utan skinn, à ca 140 gram
  • 11 msk smör att steka i
  • 10,5 krm salt och vitpeppar
  • 1 Potatismos: 700 gram potatis, 5-6 stora potatisar
  • 150 gram smör
  • 11,5 dl mjölk, 3,5 %
  • 11 äggula
  • 1 Hollandaisesås: 150 gram smör
  • 13 äggulor
  • 12 msk vatten eller vitt vin
  • 11 krm vitpeppar
  • 11,5 msk pressad citron
  • 11 krm salt
  • 1 Tillbehör: 1 stor kvisttomat
  • 18 räkor med skal (som skalas)
  • 12 klyftor citron
  • 14 gröna sparrisar
  • 12 dillkvistar
  • 11 krm salt och vitpepparSkala och dela potatisen i grova bitar. Koka potatisen mjuk i ca 15-20 minuter. Skala räkorna och sätt in dem i kylen till senare. Skär bort någon cm längst ner på sparrisen. Koka den mjuk i vatten i ca 4 minuter. Häll av dem. Dela dem på mitten. Lägg upp på en tallrik till senare. Sätt ugnen på 225 grader. Olja in plankorna med lite olivolja samt värm plankorna i 10 minuter. Häll av potatisen under tiden och mosa den med en potatisstöt tillsammans med smör, mjölk, salt och peppar. Rör i äggulan. Lägg potatismoset i en sprits med stjärntyll eller valfri tyll. Ta ut plankorna om du ej redan gjort det. Spritsa moset och fördela det längs med kanterna på plankorna i ett snyggt mönster. Lägg en tomathalva i hörnet på varje planka och låt plankorna stå så länge. Smält smöret i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna något. Koka upp vatten i en bred panna med höga kanter (där en såskastrull får plats) till vattenbad. Sänk värmen så att det sjuder. Värm en stekpanna och stek laxen på varje sida några minuter så att den får färg. Låt steka klart övertäckt på mycket låg värme medan du lagar såsen. Hollandaisesås: Blanda äggulor och vatten eller vin i en såskastrull. Ställ såskastrullen i vattenbadet och värm under vispning (använd gärna en elvisp på lägsta hastighet). Tillsätt det smälta smöret lite i taget under vispning. Värm under vispning tills såsen tjocknar. Ta av vattenbadet från värmen och sätt allt på diskbänken. Vispa i vitpeppar, citronsaft och salt. Smaka av. Jag brukar ta i en nypa socker också. Håll såsen varm i vattenbadet medan du gratinerar moset. Sätt in plankorna på ett galler och gratinera moset och tomaterna under grillen i ca 7 minuter tills de fått färg. Akta så de ej bränns. Ta ut plankorna och en bit stekt lax på vardera planka samt skeda över Hollandaisesås samt toppa med räkor och korslagda sparris. Garnera laxplankorna med dillkvist och citronklyftor samt servera.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.