Lasagne al forno
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 12 st lasagneplattor, färska eller torkade
  • 1500 g köttfärs
  • 13 st bladselleristjälkar
  • 12 st morötter
  • 11 st gul lök
  • 11 st vitlöksklyfta
  • 1 tub tomatpuré (200 g)
  • 10,5 dl persilja, hackad
  • 12,5 dl rödvin
  • 11 tsk salt
  • 11 krm svartpeppar
  • 125 g smör
  • 12 msk olivolja
  • 13 msk smör
  • 13 msk vetemjöl
  • 16 dl mjölk
  • 10,5 tsk salt
  • 10,5 tsk muskotnöt, mald
  • 1125 g mozzarella, skuren i små bitar
  • 11,5 dl parmesanost
  • 1 Köttfärssås:500 g köttfärs 3 st bladselleristjälkar 2 st morötter 1 st gul lök 1 st vitlöksklyfta tub tomatpuré (200 g) 0,5 dl persilja, hackad 2,5 dl rödvin 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 25 g smör 2 msk olivolja
  • 1 Béchamelsås:3 msk smör 3 msk vetemjöl 6 dl mjölk 0,5 tsk salt 1 krm svartpeppar 0,5 tsk muskotnöt, mald 125 g mozzarella, skuren i små bitar 1,5 dl parmesanostSkölj av selleristjälkarna, skala lök och morötter. Finhacka grönsakerna, lök och vitlök (kan hackas genom att köra dem ett par varv i matberedare). Smält smör i en stor stekpanna eller i en kastrull. Häll i olivolja, grönsaker och lök, låt dem fräsa långsamt i ca 5 minuter. Lägg köttfärs i pannan, smula sönder den med en gaffel och bryn den lite lätt. Tillsätt tomatpuré, persilja och vin. Smaka av med salt och peppar och låt såsen koka i 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning. Rör i mjölet, blanda noga, och späd sedan med mjölk under oavbruten vispning. Tillsätt salt, peppar och muskot. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då. Smaka av med salt, peppar och muskot. Koka lasagneplattorna i lättsaltat vatten. Färska lasagneplattor ska kokas i 2 minuter, de torkade lite längre. Häll av vattnet och låt lasagneplattorna rinna av. Om plattorna förkokas drar de åt sig såserna på ett sätt som ger en smakrik och god lasagne. Häll lite köttfärssås och lite béchamelsås i botten på en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, köttfärssås, béchamelsås, mozzarella och parmesan, avsluta med ett lager bechamelsås. Strö över lite parmesan. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.