1600 g
lammkött t ex grytbitar 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 st gul lök 300 g kantareller 3 dl köttbuljong 1.5 st morötter 2 msk vetemjöl 1.5 dl grädde 2 msk rönnbärsgelé hackad persilja Det här behövs till 4 pers:Bryn köttet i lite matfett i en stekpanna. Lägg över det i en gryta och krydda med salt och peppar.
1 Skala
och hacka löken. Ansa svampen och dela den i mindre bitar. Fräs lök och svamp i lite matfett. Lägg över det i grytan.
1 Späd
med buljong och låt grytan småputtra under lock ca 30 minuter eller tills köttet är mört.
1 Skala
och tärna un-der tiden morötterna. Fräs dem lätt. Lägg ner morötterna i grytan när ca 10 minuter återstår av koktiden. Ta upp kött och grönsaker.
1 Rör
ut mjölet med grädden och vispa ner det i skyn. Låt såsen koka några minuter. Tillsätt gelé, kött och grönsaker i såsen. Låt allt bli genomvarmt. Smaka av. Strö över hackad persilja.
Ingredienser Portioner. 6 800 g benfritt lammkött t ex stek i grytbitar 250 g färsk steklök 2 msk olivolja 2 pkt krossad tomat (à 500 g) 2 msk konc köttfond och vinfond 2 lagerblad 2 morötter salt nymalen svartpeppar 3 msk bladpersilja till dekoration Lägg till i inköpslistan
I helgen som gick så gjorde jag en riktigt härlig höstig lammgrytamedkantareller och enbär i. Jag tycker det är riktigt gott med lammkött och dessutom en härlig variation till nöt och fläskköttet som det ibland blir lite för mycket av
Igår gjorde jag en fantastiskt god lammgryta och självklart delar jag receptet med er. Skala vitlöksklyftorna (pressa med sidan av kniven på klyftan så lossnar skalet lättare)och finhacka dom
Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord och klä en pajform med degen. ½ liter kantareller. Låt det hela få lite färg och putta sedan upp det mot kanterna av pannan för att få plats med att steka köttfärsen
Smaka av med salt och peppar. Varva sedan med svamp- och renskavsblandning samt bechamelsås. Avsluta med att breda ut det sista av bechamelsåsen på toppen samt strö över resterande västerbottenost
Yoghurten med gurka och mynta kallas mast-o-khiar. Persiska pickles, torkade persiska limefrukter och torkad bockhornsklöver (alltså inte malda bockhornsklöverfrön, utan torkade blad) kan man få tag på i affärer med sortiment från mellanöstern
Tass Kebab är oavsett en enkel och smakrik lammgrytamed ett fåtal ingredienser. Detta långkok är inte svårt att göra och passar perfekt till en bjudning, gärna med andra rätter från samma region
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.