Lammburgare med ramslöksdressing, picklad rödlök och rotsakspommes
www.landleyskok.se
www.landleyskok.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Hembakta hamburgerbröd
  • 1250 g vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 1/5 tsk salt
  • 0,5 dl vatten
  • 1,25 dl mjölk
  • 12,5 g jäst (1/4 paket)
  • 25 smör
  • olja till pensling
  • 3 msk mannagryn
  • 1 Picklad rödlök:
  • 12 små rödlökar
  • 4 dl vatten
  • 3 msk ättika
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 1 Ramslöksdressing:
  • 11 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 3 dl créme fraiche
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 3 vildgurkor (eller 1 dl hackad, saltgurka)
  • 1/2 röd paprika
  • 1 dl hackad ramslök (fryst eller färsk)
  • 1 Rotsakspommes:
  • 12 morötter
  • 2 palsternackor
  • 7 dl rapsolja
  • salt
  • 1 Lammfärsburgare:
  • 11 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl riven ost
  • 1/2 chilifrukt
  • 1 msk hackad, färsk rosmarin
  • 5 torkade aprikoser
  • 600 g lammfärs
  • 1 Tillbehör:
  • 11 stor tomat
  • isbergssallad
  • bbq-sås1. Blanda vetemjöl, socker och salt i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 i en kastrull. Smula ner jästen och vispa ihop så att jästen löser sig. Slå jästblandningen över mjölet och blanda ner tärnat, rumsvarmt smör. Blanda allt till en deg och knåda degen cirka 10 minuter på bänk. Jäs degen i sin skål i 40 minuter under bakduk.
  • 12. Stjälp ur degen och dela till 4 stycken bitar. Forma varje bit till en bulle och rada upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk. Grädda bullarna i 200°C i 15-20 minuter. Pensla bullarna med olja efter halva tiden och strössla över mannagryn. Skär bröden mitt itu när de svalnat.
  • 13. Skala och skiva rödlök. Koka upp vatten och ha i ättika, socker och salt. Lägg ner lökringarna i det heta vattnet och låt dem ligga och dra i cirka en timme. Slå av lagen innan servering.
  • 14. Pressa en vitlöksklyfta och ha ner i en skål tillsammans med smör. Kör i micron 30 sekunder. Blanda vitlöken med creme fraiche och tomatpuré. Hacka gurka, paprika och ramslök. Blanda med såsen och ställ svalt.
  • 15. Skala och skär rotsakerna till stavar. Hetta upp en kastrull med olja (till cirka 160 grader) och ha ner lite rotsaker i taget. Låt dem friteras cirka 3 minuter och lyft sedan ur dem med en hålslev. Låt rinna av på ett hushållspapper. När alla rotsakerna är friterade, ha ner dem en vända till och låt dem friteras tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper och salta ett varv.
  • 16. Blanda ägg och ströbröd och låt det svälla i 10 minuter. Blanda ströbrödet med riven ost, hackad chili, hackad rosmarin och hackade aprikoser. Blanda i lammfärsen sist och forma till fyra biffar, Stek i smör i en stekpanna eller grilla på grillen. Servera burgarna med skivad tomat, strimlad isbergssallad och bbq-sås.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.