Lammlägg med rotfrukter. 800 – 900 gr skivat lammlägg med ben (4 tjocka skivor). lammlägg, lergryta, rödvin, rotfrukter 900 gr skivat lammlägg med ben (4 tjocka skivor)
Det ville sig så väl att det serverades grillat lamm från Bjumisträsk utanför Kalix. Vi har några vänner med anknytning därifrån vars föräldrar håller lamm som vi brukar hälsa på på somrarna
Keftatagine är en läcker nordafrikansk rätt med kryddiga köttbullar i tomatsås med ägg. Om du inte har en tagine hemma så funkar det jättebra att laga rätten i en ugnsform eller stekpanna
Har haft två stycken lammnackar i frysen ända sen sommaren. Lägg lammnackarna/lammbogen i varsin kokpåse (lägg dubbel påse, min börja genast och läcka, man vill ju inte att allt det goda rinner bort) (finns att köpa i vanliga mataffärer) och häll på öl, vin och kryddorna
2-2,5 kg hel lammstek med ben. 12-2,5 kg hel lammstek med ben 1 stort knippe färska örter (timjan, dragon, salvia och mynta) olivolja 5-6 klyftor vitlök havssalt svartpeppar ur kvarn 2-3 dl vitt vin, eller vatten 2 gula lökar 2 citronerSätt ugnen på 250 grader
Ingredienser1 lammstek (helst bakre benet) 2 kg6-7 stora vitlöksklyftor1 glas vitt vin1 kopp vattenca 50 ml olivolja / solros2-3 kvistar rosmarin (frivilligt)2-3 kvistar färsk mejram (tillval)saltpepparFramställningsmetodMassa tvätta väl och torka med en kökshandduk. Överdriv inte med rosmarin och mejram deoarce har en stark smak som kan täcka smaken av lamm 15 minuter gräddningstiden. 1 lammstek (helst bakre benet) 2 kg
Här är ett bra recept på en festlig och god middag med något så lyxigt som rostbiff av lamm. Lamm ska aldrig stekas alltför hårt, för då blir köttet torrt, segt och trist
För omväxlings skull så är det inte lammstek som ligger på våra tallrikar, det är ju annars en inte helt ovanlig syn här i Mårtenssons kök (letar ni recept på det så skriv in lammstek i sökrutan så dyker våra olika recept upp där), här har vi istället lammskivor och dom kommer från bogen
Ingredienser Portioner. 4 1 gul lök 2 vitlöksklyftor ca 600 g strimlad kycklinglårfilé 2 msk olja 1/2 tsk kanel 1/2 tsk spiskummin salt och peppar 400 g konserverade hela tomater 5 dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond) ca 500 g sötpotatis 1 citron 1/2 kruka persilja salt och peppar 4 port couscous eller annat gryn 1 grönsaksbuljongtärning eller motsvarande mängd fond 2 dl matyoghurt Lägg till i inköpslistan
kr var får/lamm och getkött ingredienser i både dereligiösa offrandet som det dåtida köket, på fester och stora mål-tider förekom fårkött lika självklart som den dåtida seden var attligga till bords
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.