Igår hade vi middag hemma hos oss och bjöd på långkok i form av en chilipåhögrev. Det blev gott men väntar med att dela med mig av recept tills dess att vi har prövat oss fram till THE långkok
6 1 torkad hel chipotlechili 1 torkad hel anchochili ca 2 dl hett vatten (till chilin) 1 gul lök 4 vitlöksklyftor 2 msk rapsolja 3 msk tomatpuré 1 kanelstång 1 msk malen spiskummin 2 tsk torkad oregano 2 tsk malen koriander ca 1 kg högrev i bit 33 cl ljust öl 1 - ca 2 dl vatten 1 oxbuljongtärning 25 g mörkchoklad (70%) salt svartpeppar Lägg till i inköpslistan
Späd eventuellt med lite mer vatten. 1,5 kg högrev3 gula lökarnågra vitlöksklyftor2 lagerblad1-2 jalapeño - beroende på styrka1 -2 tsk spiskumminmånga drag på pepparkvarnensalt1-3 chilipulver 1-2 msk pimentón de la Vera (rökt paprikapulver)1-2 msk Worchestersås1 flaska mörkt öl100 gr mörkchokladGör så här. Låt sjuda minst 3-4 timmar, lägg i choklad efter halva tiden. guacamole, pico de gallo etc 1,5 kg högrev. 1-2 jalapeño - beroende på styrka
Min klasskamrat Nick som är amerikan gjorde iordning för att tillaga sån här chili o vi andra höjde på ögonbrynen när det skulle va både choklad och kakao i grytan
Jag hade tänkt ta bägge två habanero-chilisarna, men Daniel ville testa en yttepyttebit först och det var väl tur det för enligt hans reaktion var habaneron STARK
Ta en kastrull, lägg i köttet,i medmörkölen, salt, peppar, chilin, spiskummin och agave nekatarn. Servera med gräddfil och hemmagjorda parmesan eller västerbotten chips
långkokthögrevmed vitlök, mörkchoklad och mörkt öl blir en mumsig chili. Till chilin är det kanongott med Guacamole, gräddfil som jag spritsade över tacoschipsen (Texas Longhorns så bäst
Eftersom två av vännerna äter enligt LCHF så försökte jag för ett tag sedan mig på att för första gången baka med sukrin, och det blev jättegoda blåbärsmuffins
Innan servering "trådade" jag upp köttet med en gaffel. I morse satt jag igång ett långkok, som fick stå och gotta sig i ugnen på hundra grader ända tills det var dags för middag
Servera med färskt bröd och en klick creme fraiche. Tillsätt bönorna på slutet så de blir varma. 1 kg högrev. 1 msk chilipulver. 2 burkar krossade tomater (gärna med vitlök eller chilismak). 1 kg högrev. 1 msk chilipulver. 2 burkar krossade tomater (gärna med vitlök eller chilismak)
Låt chokladen smälta ner på slutet och krydda med oregano. Knapra gärna påchokladen under tiden grytan blir färdig, men se till att ha en eller två rutor kvar
gärna mörkt. Skumma av slagget och tillsätt sedan övriga ingredienser förutom kikärtorna och chokladen dom tillsätts sista 20 minuterna. Låt sjuda i ca 3 timmar tills köttet är mört, smaka av och servera med bröd eller ris. 1 kg högrev. 50 g Santa Maria chilipulver (1 kryddglas). 1 msk mörk riven choklad ca 80%
Våra farhågor att chilin skulle vara för stark för barnen kom på skam. Öl är en vanlig ingrediens i chili, men jag hade aldrig tidigare lagat chilimed porter
Forma smeten till minibars och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med rostade kokosflakes. Smält chokladen i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten)
Jag har lagat chili con carne på det sättet i flera år, fram tills någon vecka sedan då jag tänkte att ”chili con carne” betyder chilimed kött… och inte köttfärs, för då borde grytan heta Chili con picada (köttfärs) istället
Riv chokladen och rör ned i grytan. Tillsätt tomatpure, spiskummin, oregano och chilipulver, fräs i 3 minuter. Blanda yoghurten med 1 pressad vitlöksklyfta och lite salt
Även ölen som var mörk och mustig passade ihop med smakerna och kryddorna i maten. Torrt,fruktigt och smakrikt med bla toner av hallon,björnbär,peppar,choklad och lakrits
Riv chokladen grovt och rör ner i chilin. Dela chilifrukten och finhacka den. Ringla olja i en gryta och fräs färsen smulig tillsammans med lök och vitlök
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.