Lovade ju att visa er mammas födelsedagsmiddag som hon önskade i fredags. Det blev kallskuret kött och potatisgratäng och som alltid vill hon ha en varm gräddsås till så hon fick som hon ville
Skala potatis och skär i skivor ca 0,5-0,75 cm tjocka. (Jag använder en 5-liters kastrull. Låt koka upp, sänk plattan och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Efter 3-5 min ska potatisen fortfarande vara hård, men "böjbar", märker du att den blir mjuk tidigare så sluta koka då. 2-5 dl mjölk. 5-2 tsk salt. 3-4 dl (ca 100 g) riven ost
(innan jag la mig - och när jag klivit upp). Bryn köttet väl runtom - och lägg i ugnssäkerform. Jag använder ofta en sockerkaksform - funkar bra tycker jag
fläskytterfilé, skivad i 2 cm. Låt sjuda 20-25 min (innertemp på köttet ca 70 grader). 20-25 min. Du behöver stekgryta/traktörpanna med lock och en stekpanna
Enkelt tillagad rödvinssås som med fördel tillagas med köttsky som bas. 1 schalottenlök 1 msk matfett 2 dl rödvin 4 dl vatten ½ msk balsamvinäger 4 msk-1 dl sky från ugnsbakad/stek kött eller 4 msk koncentrerad kalvfond 1 msk vetemjöl + lite vatten Salt och peppar. 1 msk matfett 2 dl rödvin 4 dl vatten ½ msk balsamvinäger 4 msk-1 dl sky från ugnsbakad/stek kött eller 4 msk koncentrerad kalvfond 1 msk vetemjöl + lite vatten Salt och peppar
Jag lagar inte potatisgratäng ofta, mycket för att jag tycker de färdiga är goda nog de tillfällen vi äter potatisgratäng, och för att jag inte tycker jag brukar lyckas lika bra som andra med gratängen
-). Nu har vi fått vintern tillbaka tror jag, inte så mycket snö som på andra ställen men kallt. Men det har nog någon mening med detta, allt regn före midsommar sa alltid min mamma var bra
LÖK- OCH POTATISGRATÄNG. DAGENS RECEPT15-03-21. 2 - 3 dl riven ost. 2 - 3 dl riven ost. Rikligt med finhackad lök, råriven potatis och riven ost är stomme i den här goda gratängen
Tips på kall sås kommer längst ned i receptet. Här har vi en baconlindad skönhet som har fått stå i ugn och gottat sig tillsammans med potatis, lök, morot och paprika
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.