Kungskaka (Galette des Rois)
Svt
Svt
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • starkt vetemjöl (12-13% i protein)
  • 1 kallt vatten
  • 1 salt
  • 1 smör för inkavling (gör en platta)
  • 1 smör
  • 1 florsocker
  • 1 mandelmjöl
  • 1 ägg
  • 1 crème pâtissière (konditorkräm)SmördegBlanda mjöl, vatten och salt till en smidig deg. Låt degen vila i 10 minuter.Inkavling av smöret sker genom att man gör 3 stycken 3-slag, med vila (i kyl) på 10 minuter mellan varje slag. Låt sedan degen vila tills nästa dag (i kyl) och kavla sedan ut degen till 3 mm i tjocklek.Skär sedan ut två stycken 28 cm-cirklar. Lägg i kyl tills frangipanefyllningen är klar.FrangipaneFrangipane är en klassik fransk fyllning som är gjord på mandel, ägg och crème pâtissière (konditorkräm), se receptet nedan. Denna fyllning är grunden i en galette des Rois.Blanda smör och florsocker mjukt och luftigt (allt ska bli nästan vitt i färgen).Tillsätt mandelmjölet och blanda massan jämn.Tillsätt ägget och blanda massan jämn.Vänd ned konditorkrämen i massan och fyll en spritspåse.Lägg spritspåsen i kylen i ca 10 minuter.Ihopläggning och bakningSpritsa ut frangipanen jämnt på en av de utskurna 28 cm-plattorna, men lämna en 2 cm kant. Pensla kanten med vatten.Lägg den andra plattan över den första plattan (med frangipane).Förslut kanten på kakan med en kniv, genom att försiktigt trycka in kanten mot kakans mitt.Pensla kakan med äggstrykning (50 g ägg som är vispat med 20 g vatten) och låt det hela torka in (det tar ca 10 minuter).Pensla kakan en gång till och låt torka.Gör mönster med en skarp kniv (på toppen av kakan).Baka kakan på 200 grader (varmluftsugn) i 20 minuter och sänk sedan till 180 grader och baka vidare i ca 10–15 minuter.Låt kakan svalan och servera den gärna ljummen.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.