Kumminbröd
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 12 dl fingervarmt vatten
  • 15 dl rågsikt
  • 13½ dl fingerljummen mjölk
  • 12 msk olja med neutral smak
  • 11 msk salt
  • 11 msk stött kummin
  • 14 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 hel kumminRör ut jästen i vattnet och tillsätt rågsikten. Arbeta till en slät deg. Plasta bunken och låt fördegen jäsa i rumstemperatur till nästa dag.
  • 1 Ljumma mjölken och tillsätt olja, salt och kummin. Slå blandningen över fördegen och rör om väl. Arbeta in mjölet efter hand. Börja med rågsikten. Arbeta degen blank och smidig. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda kraftigt.
  • 1 Dela degen i två delar och forma varje del till en slät limpa. Skåra varje limpa med 3-4 snitt på snedden med vass kniv. Låt bröden jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader.
  • 1 Pensla bröden med ägg som vispats upp med några korn salt och lite vatten. Strö på kummin. Grädda mitt i ugnen cirka 35 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.