1 hel
kumminRör ut jästen i vattnet och tillsätt rågsikten. Arbeta till en slät deg. Plasta bunken och låt fördegen jäsa i rumstemperatur till nästa dag.
1 Ljumma
mjölken och tillsätt olja, salt och kummin. Slå blandningen över fördegen och rör om väl. Arbeta in mjölet efter hand. Börja med rågsikten. Arbeta degen blank och smidig. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda kraftigt.
1 Dela
degen i två delar och forma varje del till en slät limpa. Skåra varje limpa med 3-4 snitt på snedden med vass kniv. Låt bröden jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader.
1 Pensla
bröden med ägg som vispats upp med några korn salt och lite vatten. Strö på kummin. Grädda mitt i ugnen cirka 35 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
50 g jäst5 dl ljummet vatten½ dl mörk sirap3 msk oliv- eller rapsolja½ msk salt1 msk malda brödkryddor/kumminca 7 dl vetemjöl7 dl rågsikt1 äggSmula ner jästen i en bunke och lös upp den i det fingerljumma vattnet
Men jag sticker emellan med ett enkelt kumminbröd. Det här kumminbrödet, inspirerat av Saltå Kvarns Barsjabröd fast utan surdeg, bakade jag på det där viset och det blev mycket gott
På tal om prestationsångest så är jag just nu inne i en baksvacka, bröden blir inte riktigt som jag vill (som ni kan se med dagens kumminbröd), poolishen till baguetten hade inte alls expanderat som den borde och tårtbotten blev sne (det sistnämnda går dock att fixa till med en riktigt vass kniv
Blanda samman vetemjöl med rågsikt, fibrex, solrosfrön, vetegroddar, salt, kummin och bikarbonat. Blanda yoghurten med sirapen och rör samman det hastigt med mjölblandningen
Sätt ugnen på 200°. Klä en plåt med bakplåtspapper och spreja papperet med olja. Sikta ner mjölsorterna i en skål och blanda ner socker, bakpulver, bikarbonat och salt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.