Kryddigt mellanöstern mejadra ris
Mejas Mat
Mejas Mat
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 kastruller rivjärn
  • dl
  • msk
  • tsk
  • krm
  • 10 min Tillagningstid 20 min Totala tiden 30 min Efter en välbehövlig semester är vi nu tillbaka igen och Mejas kommer att bjuda på många läckra rätter framöver och så ska vi berätta vad som hände med trädgården i sommras. Idag bjuder vi på ett trevligt recept på en variant av mejadra ris, ett kryddigt ris som man kan äta precis som det är eller använda till som tillbehör till fisk eller lamm. Vill man spexa till riset lite kan man tillsätta lite russin, runt ½ dl till barn, så får man en rundare smak. Barn kan enligt Livsmedelsverkets bedömningar äta ris max 4 ggr / vecka eftersom arsenikhalten kan inverka negativt på barnens hälsa. Tursamt nog finns det knep att minska mängden arsenik i riset. Det görs enkelt genom att dubblera mängden vatten som man kokar riset i och sedan hälla av överskottsvattnet när riset är klart. Författare: Mejas Mat Recept typ: Huvudrätt Maträtt: Mellanöstern Portioner: 2 Ingredienser Bebis: ½ dl röda linser ½ dl jasminris 1½ dl vatten 1 tsk Mejas curry 1 krm kumminfrön ½ krm kardemummafrön skalet av ¼ riven citron ½ krm kanel ceylon 1 msk olivolja 1 schalottenlök Vuxen: 1 dl röda linser 1 dl jasminris 3 dl vatten 2 tsk Mejas curry ½ tsk kumminfrön 1 krm kardemummafrön skalet av ½ riven citron 1 krm kanel 2 msk olivolja havssalt 2 schalottenlök Instruktioner Mät upp riset och vatten. Använd dubbla mängden vatten som står på paketet. Häll av överflödig vätska när riset har kokat klart. Skala löken och hacka den fint. Mät upp olivolja, curry, kumminfrön och kardemumma i en kastrull. Låt bryna tills löken har blivit genomskinlig och det börjar dofta om kryddorna. Strö över kanel och blanda. Skölj av linserna och häll i. Mät upp vatten och låt koka upp. Låt sedan sjuda under lock tills linserna är klara. Häll i riset och blanda samman. Låt svalna och servera bebis. Noteringar Receptet passar bebis från 6 månader och uppåt.6 månader - 6 år: Barn kan enligt Livsmedelsverkets bedömningar äta ris max 4 ggr / vecka eftersom arsenikhalten kan inverka negativt på barnens hälsa. Tursamt nog finns det knep att minska mängden arsenik i riset. Det görs enkelt genom att dubblera mängden vatten som man kokar riset i och sedan hälla av överskottsvattnet när riset är klart. 3.4.3177

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.