2 gula
lökar 3 klyftor vitlök 2 cm ingefära 1 aubergine, stor 3 tomater 2 msk garam masala 1 burk kokta vita bönor (400 g) 200 g färsk spenat rapsolja, till stekning salt peppar
13 dl basmatiris. 12 dl saltade cashewnötterStek lök, ingefära, chili och kryddor i smöret i en rymlig kastrull tills löken mjuknat utan att ta färg. 1Tillsätt ris, vatten och salt. Koka upp och sjud under lock 20 min. Rör om, lägg tomater och spenat på risetoch låt stå ytterligare ca 5 minuter med locket på. 1Tillsätt nötterna, vänd runt och servera
Servera dessutom tillsammans med en kall sås som gör sig extra bra till det kryddigariset. Finhacka löken, vitklöken och chilin och fräs det sedan tillsammans med det okokta riset i en kastrull
Jag serverar inte grytan tillsammans medris utan snarare som en rejäl portion mättande soppa. Om du väljer att ha fisk i så kan du också byta ut örtkryddorna mot saffran och sellerin mot ett finstrimlat fänkålshuvud som du låter fräsa tillsammans med löken
På vår tallrik fick grytan sällskap av olika tillbehör, vi hade skivade råa morötteroch blomkål som marinerades i citronrapsolja och några droppar lime, en kall myntasås ochris som kokts tillsammans med kardemummakapslar och gurkmeja och sedan blandats med russin
Hetta upp lite olja eller smör i en rymlig stekpanna och fräs blomkål, morötteroch purjolök tillsammans med spiskummin tills det mjuknar och får fin färg
3-4 morötter 1-2 stjälkar stjälkselleri 1 gul lök olivolja, till stekning 1 torkad chilifrukt 2 klyftor vitlök 2 kg fläskkarré (eller bog av gris) 1 förp konserverade körsbärstomater ((eller färska tomater)) 1,5 dl rött vin 1 dl olivolja 1 dl svarta oliver (gärna semitorkade men går bra med andra också) färska örter (tex salvia, timjan och rosmarin) 2 lagerblad salt peppar
Tillsätt sedan currypastan och låt fräsa med en minut innan du tillsätter vatten, kokosmjölk, morötter, en skvätt fisksås och sesamolja och låt puttra några minuter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.