Krispiga filodegstarteletter med äpple
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 15 ark filodeg
  • 1100 g smör, smält och rumsvarmt till pensling
  • 16 äpplen
  • 11 citron, färskpressad saft
  • 1 ca 1 dl strösocker
  • 11 rosmarinkvist, plockade blad
  • 11 msk florsockerKlyfta, kärna ur och tärna äpplena. Blanda äppeltärningar, citronsaft och 4 msk strösocker i en stekpanna och fräs under omrörning på ej för stark värme tills äpplena mjuknar utan att bli mosiga, cirka 10 minuter, tiden beror på äppelsort.
  • 1 Rör om då och då. Låt kallna. Smaka av med mera socker. Blanda i rosmarinblad.
  • 1 Pensla 5 filodegsdegark, ett i taget, med smält smör, och lägg ihop dem på ett bakbord (låt resten av arken ligga i en plastpåse, så att den inte torkar ut). Stansa eller klipp ut 2 rundlar, cirka 18 cm i diameter. Ta bort överflödig deg. Den överflödiga degen kan gräddas och serveras som t ex krispigt smul till en soppa eller gryta.
  • 1 Sätt ugnen på 175 grader.
  • 1 Lägg på fyllningen i mitten av rundlarna. Vik upp och lägg degen i veck över och runt fyllningen (se bild) och lägg tarteletterna på en plåt med bakplåtspapper. Gör på samma sätt med de resterande degarken och fyllningen.
  • 1 Pensla tarteletterna med smält smör och grädda dem i nedre delen av ugnen tills de har fått fin färg, 10–15 minuter.
  • 1 Garnera tarteletterna med siktat florsocker.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.