11 msk
florsockerKlyfta, kärna ur och tärna äpplena. Blanda äppeltärningar, citronsaft och 4 msk strösocker i en stekpanna och fräs under omrörning på ej för stark värme tills äpplena mjuknar utan att bli mosiga, cirka 10 minuter, tiden beror på äppelsort.
1 Rör
om då och då. Låt kallna. Smaka av med mera socker. Blanda i rosmarinblad.
1 Pensla
5 filodegsdegark, ett i taget, med smält smör, och lägg ihop dem på ett bakbord (låt resten av arken ligga i en plastpåse, så att den inte torkar ut). Stansa eller klipp ut 2 rundlar, cirka 18 cm i diameter. Ta bort överflödig deg. Den överflödiga degen kan gräddas och serveras som t ex krispigt smul till en soppa eller gryta.
1 Sätt
ugnen på 175 grader.
1 Lägg
på fyllningen i mitten av rundlarna. Vik upp och lägg degen i veck över och runt fyllningen (se bild) och lägg tarteletterna på en plåt med bakplåtspapper. Gör på samma sätt med de resterande degarken och fyllningen.
1 Pensla
tarteletterna med smält smör och grädda dem i nedre delen av ugnen tills de har fått fin färg, 10–15 minuter.
Ställ formen och resten av mördegen i kylen medan du gör fyllningen. Skala och skiva äpplena tunt. Strö försiktigt på valfri mängd kanel jämnt över äpplena
I helgen som gick bjöd jag familjen på hamburgertallrik med hemgjord bröd, egna burgare, egen sås… Ja ni förstår – jag försökte göra så mycket som möjligt från grunden
När du hackat upp alla dina äpplen, lägg ner dem i den kokande sockerlagen och låt dem puttra lite svagt tills de blivit mjuka, tiden varierar med äppelsort så känn efter med en potatissticka
Krispig potatis med ost som är god att servera som tillbehör vid maten. Lägg i en form med bakplåtspapper, krydda, strö på ost och ringla över lite olivolja
Skala och skär äpplena i små bitar och blanda ihop dem med sockret och kanelen. I helgen bakade jag de här goda äpple och kanelmuffinsen, äpple och kanel är en stor favorit hos mig och jag tycker att det är jättegott i muffins
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.