Krämig laxgratäng med potatis och parmesan
Mårtenssons kök
Mårtenssons kök
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Krämig laxgratäng med potatis och spenat
  • 500 g laxfilé (portionsbitar)
  • 1 citron, fint rivet skal och några droppar saft
  • örtsalt
  • 500 g potatis, ½ cm tjocka skivor
  • 1 schalottenlök, tunt skivad
  • 150 g färsk bladspenat
  • 2 vitlöksklyftor, fint hackade
  • ½ dl finhackad dill
  • 2½ dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl riven parmesanost eller Västerbottensost
  • salt och peppar
  • Börja med att pressa lite citronsaft, och strö rivet citronskal och örtsalt på laxbitarna så de får marinera lite under tiden som du gör resten av gratängen.
  • Stek potatisskivorna på medelvärme i smör och olja så de mjuknar och nästan blir färdiga.
  • Blanda samman grädde, crème fraiche, ost (spara ca ½ dl att toppa gratängen med) och dill, smaka av med salt och peppar.
  • Lägg över potatisskivorna i en smord ugnsfast form, häll över ca hälften av gräddblandningen och peta runt så att den fördelas mellan potatisskivorna.
  • Fräs schalottenlöken i smör/olja, lägg i spenaten och låt den fräsa med så den mjuknar och tillsätt sedan vitlöken som får fräsa med någon minut.
  • Häll spenatröran över potatisen i formen, lägg på laxbitarna och häll över resten av gräddsåsen.
  • Strö över resterande ost och ställ in laxgratängen mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter, kolla så potatisen är mjuk och servera sedan med en god sallad till.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.