Krämig köttfärspaj med grönpeppar
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1125 g smör
  • 13-4 msk iskallt vatten
  • 11 salladslök
  • 12 röda paprikor
  • 14 msk majsolja
  • 11/2 msk grönpeppar i vinägerlag (finns på burk)
  • 1500 g köttfärs, gärna högrevsfärs
  • 11-2 krm salt
  • 13 ägg
  • 12 dl grädde
  • 11/2 tsk strösalt
  • 11 krm svartpeppar
  • 13 dl riven ost
  • 11 ark aluminiumfolie
  • 1 smör
  • 13-4 medelstora mjöliga potatisar
  • 12-3 msk olivolja
  • 11 ask cocktailtomater, ca 250 g
  • 12 msk olivolja
  • 1 flingsaltPajdeg: Mixa ihop mjöl och smöret skuret i bitar i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt vattnet medan maskinen blandar och mixa ihop till det formas en deg. Platta ut degen och lägg den i en plastpåse. Låt vila kallt cirka 20 minuter.
  • 1 Sätt ugnen på 225 grader.
  • 1 Kavla ut degen på mjölat bakbord, den ska vara cirka 3 millimeter tjock. Tryck ut den i botten och på kanterna i en i en pajform eller panna, cirka 22 centimeter i diameter, så att den hänger lite över kanten. Nagga pajen med en gaffel och förgrädda cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
  • 1 Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.
  • 1 Fyllning: Ansa och skiva löken. Dela, kärna ur och skär paprikan i små skivor. Fräs det skivade i hälften av oljan cirka 3 minuter. Tillsätt grovstött grönpeppar, utan lagen, och fräs cirka 1/2 minut. Ta upp det frästa på en tallrik.
  • 1 Fräs färsen grovsmulig i resten av oljan och stek den tills den fått fin färg, rör om då och då. Blanda i den frästa löken och paprikan. Smaka av röran med salt.
  • 1 Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Blanda i osten.
  • 1 Varva färsröra och äggsmet i pajskalet, med äggsmeten överst. Täck pajen med smörad aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
  • 1 Gör potatisgarnering under tiden. Skala potatisen och skär den i tunna skivor, använd gärna mandolin. Fräs potatisen halvmjuk i oljan, cirka 5 minuter.
  • 1 Ta ut pajen. Ta bort folien och kasta den. Toppa pajen med potatisen och grädda i nedre delen av ugnen ytterligare 15 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt pajen vila cirka 20 minuter innan den serveras.
  • 1 Fräs cocktailtomaterna i oljan cirka 5 minuter. Krydda med flingsalt och servera till pajen.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.