Till en form (10 personer)2 kg potatis, fast sort 5 dl mjölk (3 %) 5 dl vispgrädde 1 lök, skalad 2 vitlöksklyftor, finhackade 1 msk salt 50 g osaltat smör
Häll på grädde och mjölk. Skala och skiva potatis och lök. Tillsätt potatisen. Sätt ugnen på 225 grader. Låt koka ca 10 minuter tills potatisen är någorlunda mjuk. Strö på osten och tillaga ca 30 minuter i ugnen. 1 kg fast stor potatis, 800 g skalad. 1 kg fast stor potatis, 800 g skalad 2 gula lökar 2 klyftor vitlök 50 g smör 4 dl vispgrädde 2 dl mjölk 100 g lagrad prästost
Strö på ost. potatis, Asterix. Skala potatisen och skär den i skivor. 14 person(er) Ingredienser 750 g potatis, Asterix 4 dl mjölk 1 tsk salt 2 krm svartpeppar, nymald 1 krm muskotnöt, riven 2 vitlöksklyftor, finhackade 1 dl prästost, riven, mager1. Sätt ugnen på 225°. Koka den på svag värme i mjölk, salt, peppar och muskot ca 10 min. Grädda potatisgratängen mitt i ugnen ca 20 min, eller tills potatisen är mjuk
I ett frasigt och lite grövre pajskal med potatis och rågmjöl som lite ovanligare ingredienser samsades mustigt viltskav, syrliga lingon, umamistinna kantareller, mjuksöt och kryddig palsternacka och pigg timjan med en krämig äggstanning med crème fraiche och västerbottenost
Vi håller fortfarande på med att laga sådant vi inte brukar äta och idag åt vi denna soppa jättegod och smidig att tillaga (smidig för att Micke fixade den
Kan man tröttna påpotatisgratäng. Vill inte påstå att jag provat mig fram till det ultimata receptet ännu, men den här varianten har jag gjort några gånger och den har utan tvekan blivit god
Serverar du den som varmrätt passar såväl potatisgratäng som potatissallad som tillbehör. Tjälknölen är resultatet av en smått genial tillagningsmetod, där det fortfarande frysta köttet steks i ugn, länge och på låg temperatur
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.