Börja med att pressa lite citronsaft, och strö rivet citronskal och örtsalt på laxbitarna så de får marinera lite under tiden som du gör resten av gratängen.
Stek potatisskivorna på medelvärme i smör och olja så de mjuknar och nästan blir färdiga.
Blanda samman grädde, crème fraiche, ost (spara ca ½ dl att toppa gratängen med) och dill, smaka av med salt och peppar.
Lägg över potatisskivorna i en smord ugnsfast form, häll över ca hälften av gräddblandningen och peta runt så att den fördelas mellan potatisskivorna.
Fräs schalottenlöken i smör/olja, lägg i spenaten och låt den fräsa med så den mjuknar och tillsätt sedan vitlöken som får fräsa med någon minut.
Häll spenatröran över potatisen i formen, lägg på laxbitarna och häll över resten av gräddsåsen.
Strö över resterande ost och ställ in laxgratängen mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter, kolla så potatisen är mjuk och servera sedan med en god sallad till.
Till den kalla eller ljumna laxen som toppas med räkor och en parmesan- och citronvinägrett, serveras den kalla basilika- och spenatsåsen, smörslungade sockerärter, en krispig sallad och dillkokt nypotatis
Mixa blomkålen till mos med en stavmixer (alternativt med en potatisstomp) och rör ner smöret. Det är bara när man använder dåliga råvaror som man behöver fuska med tillsatser och smakämnen
Blanda med grytan och toppa medparmesan. Häll i vatten, grädde och strimlade tomater. 1hyvlad parmesanost1 Koka upp saltat pastavatten. 3 Lyft ur köttet och lägg i lök och vitlök. Lägg tillbaka köttet, salta och peppra, låt småputtra i cirka 5 minuter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.