11 kg
blåmusslor 0.5 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 1 st morot 2 msk rapsolja 2 dl torrt vitt vin 3 dl vatten 2 msk koncentrerad kycklingfond 3 dl vispgrädde 1 st finhackad röd chili salt och peppar Vitlöksbaguette 0.5 st baguette 100 g rumstempererat smör 2 st pressade vitlöksklyftor 2 tsk rivet citronskal 2 msk hackad persilja Garnering purjolök citrontimjan hackad persilja Ugn: 250° grillSkölj musslorna. Kontrollera att musslorna sluter skalen genom att knacka dem lätt i köksbänken. Om de inte sluter sig och förblir öppna – kasta dem!
1 Hacka
löken och vitlöken. Tärna moroten. Fräs i rapsolja i en stor gryta.
1 Späd
med vitt vin, sätt plattan på högsta värme och lägg ner musslorna. Lägg på lock och koka i 3–4 minuter. Skaka grytan under tiden. När musslorna är kokta öppnar de sig. Kasta de oöppnade.
1 Ta
upp musslorna. Häll vatten, fond och grädde i grytan. Koka upp och tillsätt morot och chili. Låt soppan sjuda i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
1 Ta
musselköttet ur de flesta skalen. Fördela i soppskålar. Häll på soppan.
1 Vitlöksbaguette:
Skär baguetten i 2 cm tjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Blanda smör, vitlök, citronskal och persilja. Smaka av. Bred smöret på brödet och gratinera i 5 minuter.
Späd med grädde och svampspad. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Nagga botten med en gaffel. Blanda samman pajdegen, låt vila 30 min i kylskåp
Se där en krämig och god sås på ett kick. Så lätt att slänga ihop en sås av det här slaget med det man är sugen på för tillfället och ett bra sätt att få användning av en massa grönsaker
Späd på med lite vatten om det blir för tjockt. Hetta upp och smaka av med salt, cayennepeppar och ev mer vin, strö över persilja och servera med en klick aioli och ett mustigt bröd
Till dagens lunch blev det denna krämiga maträtt. kycklingpasta med soltorkade tomater och spenat. För att ändå få den krämig har jag i riven ost under tillagningen
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.