Kokta kräftor
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 kg levande kräftor, ca 25 kräftor
  • 13 liter vatten
  • 11 dl salt
  • 12 tsk socker eller honung
  • 1 ca 20 dillkronor, ett knippe
  • 11 tsk hel anis eller 1/4 hackad fänkål (valfritt)
  • 11 flaska porteröl (valfritt)Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten. Har du ej sumpat dem så lägg dem i kallt vatten över natten. Rensa krondillen. Klipp eller skär bort stjälkarna så att du har dillkronorna kvar. Spara ca 4 stjälkar krondill att ha som garnering vid servering. Mät upp ingredienser till kräftlagen - vatten, salt, socker (eller honung) och ca 8 dillkronor samt anis (eller hackad fänkål) och öl - i en stor kastrull med lock. Koka upp. Plocka ut de största kräftorna, lägg i dem i lagen och låt koka upp under lock. Tillsätt resterande kräftor. Koka upp under lock åt låt koka i fem minuter. Låt kräftorna svalna i lagen så snabbt som möjligt. Det är viktigt att kräftorna svalnar snabbt om du inte ska äta dem inom kort. Tips är att ta kastrullen och ställa i ett kallt vattenbad i vasken och spola med kallt vatten runt tills de svalnat tillräckligt för att ställa i kylen. Lägg eventuellt över kräftor och lag i en annan skål eller bunke. Lägg över ca 8 dillkronor. Täck med lock eller plastfilm. Låt stå i kylen minst 2 timmar att få smak eller över natten. Vid servering så plockar du upp kräftorna från lagen och lägger upp på fat. Garnera med några nya färska fina kronor dill.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.