Kokt sparris
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 500 gram vit eller grön sparris
  • 10,5 tsk salt per liter vatten
  • 11 sockerbit (valfritt)Bunta sparrisen med snöre om du vill: dela upp sparrisen i buntar med 8-10 stycken i varje. Skär cirka 40 cm snöre och slå en ögla i ena änden. Trä öglan över nederdelen på sparrisbunten och dra åt, fortsätt linda snöret snett upp mot knopparna och bind ihop med en knut. Använd bomullsnöre. Kokt sparris: koka upp vatten några liter vatten i en hög kastrull med lock stor nog att rymma sparrisen på höjden eller en traktörpanna med lock bred nog att få plats med sparrisen på bredden. Använder du en hög kastrull kan du ställa buntar med sparris med knoppen upp över ytan och koka med lock så blir hela sparrisen klar samtidigt. Salta vattnet och tillsätt en sockerbit. Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek: 0,5 cm diameter tjock sparris: koktid 3-5 minuter 1 cm diameter tjock sparris: koktid 5-8 minuter; 2 cm diameter tjock sparris: koktid 7-12 minuter 2,5-3 cm diameter tjock sparris: koktid 15-20 minuter. Ta upp sparrisarna. Skär loss snöret och servera direkt på fat eller tallrik. Lyft upp en sparris eller sparrisbunten och kolla om den sviktar och känns genomkokt. Du kan också skära ett snitt i en sparris och smaka. Är den inte tillräckligt mjuk så koka den några minuter till. Vit tjock sparris kan ta upp mot 20 minuter att koka mjuk. Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl. Sparrisarna kan också frysas, men tappar då i spänst (bra till soppa med mera dock).

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.