Ägg kan läggas ner i kallt eller kokande vatten. Om äggen är kylskåpskalla är det bäst att lägga dem i kallt vatten.
Ska de läggas i kokande vatten bör du spola dem i ljummet vatten, då spricker de inte så lätt vid kokningen. Lägg ner äggen försiktigt med en sked i det kokande vattnet.
Löskokta ägg (använd kontrollstämplade ägg) ska inte spolas med kallt vatten. Låt de ligga ett par minuter sedan de tagits upp från vattnet.
Temperaturen fortsätter att stiga inuti ägget och konsistensen blir lagom. Gulan blir då varm och rinnade och vitan mjuk. Mjukkokta ägg (med fast vita och mjuk gula) och hårdkokta ägg (alltigenom fasta) kyls hastigt av med kallt vatten om de ska ätas varma.
Ska äggen skalas - lägg de i kallt vatten tills de kallnat. Om inte äggen kyls av kan de bli för hårda. (Eftersom temperaturen fortsätter att stiga i ägget).
Koktider för ägg: kallt vatten / kokande vatten
Löskokta: 1-2 minuter / 3-5 minuter
Mjukkokta: 4-5 minuter / 6-7 minuter
Hårdkokta: 7-8 minuter / 9-10 minuter
Unilever har, som internationellt företag, tagit beslutet att inte använda råa ägg i sina recept, med anledning av salmonellarisken. Därför är en rekommendation från Milda MatPrat att använda kontrollstämplade ägg (ex av KMÄ - kontrollenheten för mejeriprodukter och ägg) i de fall då råa eller ej genomupphettade ägg används.
Glöm äggkokare och kastruller. Med ångtillagning får man dessutom till en jämn temperatur rakt igenom, vilket leder till härlig krämighet och perfekta ägg
Något så naturligt som att kokaägg kan man väl bara göra på ett sätt. Man lägger ner äggen, i ett lager, i en kastrull och fyller på med kallt vatten så att äggen täckts (inget salt
Kokaäggen och ta fram sillen samt gräddfilen. Saftigt ugnsbakad lax tillagad i aluminiumfolie tillsammans med potatis, kokta ägg, sill, melon och gräslökssås
Arrangera salladen och placera försiktigt ägghalvorna ovanpå med gulan uppåt. Lägg en sked svart stenbitsrom på varje ägghalva och garnera med bitar av rågbrödsskivorna
Som jag sagt tidigare tycker jag att det är en fenomenal idé att lägga kokta ägghalvor i goda såser. Jag har tidigare publicerat ett recept på äggcurry
Täck med vatten och koka upp under lock. Lägg revbensspjällen i en stor kastrull. Skär revbensspjällen i bitar eller skivor längs med revbenen och lägg i bunken med marinad
Lägg skinkan med svålen uppåt i slökokaren. Lägg ner pepparkorn, grovt hackad lök och lagerblad. Då köptes och kläddes granen och det samtidigt som julskinkan kokade
Lägg de hackade äggen i botten på formen. Så nu ska jag iallafall på veckorna hålla mig till detta, så får vi se om jag får samma resultat som sist Ägg och räkgratäng1 liten form för 2 personer5 hårdkokta ägg500 gr räkor (Skala själv, mycket godare)Bechamelsås, vit sås (Vill du vara riktigt strikt tar du inte vetemjöl i såsen utan en skvätt grädde istället)Krydda såsen med cayennepeppar och salt och hackad dill. 5 hårdkokta ägg
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.