Klyftpotatis
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 600 -800 gram eller 5-8 stora eller 12 - 16 mindre potatisar av fast sort exempelvis Amandine, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 12 msk rapsolja
  • 12 krm salt
  • 11 krm vit- eller svartpeppar (valfritt)Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Eller 200 grader varmluft. Tvätta, putsa och borsta potatisen eller skala den - det är valfritt. Skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på om det är fint skal. Skär och putsa då bort fula delar. Skölj klyftorna i vatten i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja och salt i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Vit- eller svartpeppar är valfritt. Placera gärna klyftorna med lite mellanrum och med yttersidan/skalet nedåt. Baka potatisen i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Prova gärna med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig. Vid servering så kan du strö över lite gourmetsalt samt ta något varv med pepparkvarnen. Har du hackad persilja, färsk plockad timjan och lite rosmarin så blir det fint att garnera med också.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.