1300 g
kalvbog 1 st gul lök 1 st purjolök (det vita) 1 st morot 2 st lagerblad 10 st vitpepparkorn 1 kvist timjan 3 tsk salt 2 dl grädde Dillreduktion, efter smak (se recept nedan) idealmjöl 1 dl grovt hackad dill till garnering
1 Dillreduktion
att smaksätta med 1,5 dl vatten 1,5 dl strösocker Dillstjälkarna som blev kvar efter garneringen 5 st pepparkorn 1 msk ättika (12% )Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj grönsakerna noga. Skär upp grönsakerna i halvcentimeter stora bitar, lägg i grytan med köttet. Tillsätt lagerblad, vitpeppar, timjan och salt. Låt sjuda sakta tills köttet är mört, efter ca: 45 min - 1 timma. Sila av köttet och spara buljongen. Häll i grädden i buljongen och koka upp. Smaka av med dillreduktionen (ta en matsked i taget och smaka - allt går oftast inte åt!) och eventuellt med mer peppar och salt. Smaka av med lite extra ättika som vissa gillar. Red av med idealmjöl till en simmig konsistens. Ha sist i den hackade dillen. Låt det inte koka efter det att den har lagts i, då blir den grå. Dillreduktion
Blanda alltsammans i en kastrull och låt koka upp. Låt sjuda sakta i 5 minuter. Sila av och använd så mycket du önskar i "styrka" till dillköttet. Vissa vill ha en mildare smak vissa kraftigare. Prova dig fram med lite i taget!
Ingredienser Portioner. 4 800 g kalvkött t ex bog 100 g rotselleri 2 morötter 1/2 purjolök 1 lagerblad 8 hela vitpepparkorn vitpeppar 1 tsk salt Sås 2 msk vetemjöl 2 msk smör 1 dl vispgrädde 5 dl kokspad (från köttet) 1/2 tsk salt 1 krm vitpeppar färskpressad juice av 1/2 citron ev ättiksprit (12%) ev socker 1 dl hackad dill Lägg till i inköpslistan Trött på att irra runt i butiken
Idag bakade jag till jobbet. Schackrutor, hallongrottor (utan pappersform) och chokladsnittar. Gästerna på Hotellet där jag jobbar får en guldkant på frukostbuffén
Klassiska semlor. 2016-01-24, 12. 02. Gillar ni semlor. Det gör jag. Nu är det snart dags för fettisdagen, närmare bestämt den 9 februari och vad passar då bättre än en hemmagjord semla
Vad sägs om att hela middagen blir färdig på samma gång. Här ligger potatisen och blir färdig i såsen, så du behöver inte ställa dig och skala potatis när du kommer hem
. Jag blev så himla sugen på kanelbullar förra veckan. Speciellt på helt vanliga kanelbullar utan en massa vaniljkräm, eller mandelmassa eller nyttigheter som substitutfyllning
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.