1 ev
1-2 msk chilisås (thailändsk om man gillar hetta)
13 msk
färsk gurkmeja, finhackad (2,5 tsk torkad) 6 vitlökar, små skivade thaivitlökar (eller två vanliga) 4 schalottenlökar, små finhackade 2-4 thaichilifrukt, torkade 1 tsk korianderfrö, hela 1,5 tsk hanglepulver (eller five spice) 3 msk rapsolja (neutral) 300 g högrev, i 3 x 3 cm bitar 3 msk fisksås 2 msk palmsocker (eller råsocker) 2 msk tamarindpasta 1 burk kokosgrädde (à 400 ml gärna Savoy) rapsolja (neutral till fritering) äggnudlar, färska (eller wontondegplattor) 8 dl vatten salt 8 färska räkor, oskalade 1 pak choi, i blad 1 dl blandade örter, plockade t.ex. koriander, sweet basil 1 rödlök, finstrimlad 1 limefrukt, i klyftor ev 1-2 msk chilisås (thailändsk om man gillar hetta)Fräs gurkmeja, vitlök, schalottenlök, chili, koriander och hang lay-pulver i olja i en wok eller panna 3 minuter. Tillsätt högreven och låt köttet få färg. Tillsätt fisksås, socker, tamarind och kokosgrädde. Låt sedan småputtra under lock cirka 2 timmar tills köttet är mört. Tillsätt 8 dl vatten efter 1 timme och låt koka ytterligare 1 timme under lock. Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera en femtedel av nudlarna cirka 30 sekunder. Låt rinna av på hushållspapper. Koka upp saltat vatten och koka resterande nudlar enligt anvisning. Lägg ner räkor, pak choi och örter på toppen av soppan och låt sjuda 5 minuter. Servera soppan med kokta nudlar i skålar. Toppa med strimlad lök, friterade nudlar, en klyfta lime och eventuellt chilisås.
Jag har så svårt att sluta tänka på Dawit Isaak och att han sitter i Eritrea utan att få en rättegång, åren går och man vet inte hur han mår eller om han lever, samtidigt ger EU miljardbelopp till Eritrea i bistånd som i och för sig går till tredje man men det känns ändå som ett svek att en av våra landsmän sitter i fångenskap och vi bistår med pengar
FacebookTwitterPinterestGoogleE-postSkriv utMerPocketTumblrLinkedInRedditTelegramWhatsAppSkype. Mestadels blir det med kyckling för min del men det går att göra på biff, fläsk räkor m
När vi går ut och äter kinamat, (vilket ju inte blir så himla ofta eftersom den vuxna karl här i huset inte är något stort fan av den typen av mat) så brukar jag för det mesta välja friterad kyckling med sötsur sås
Torrblanda kryddorna med kycklingen i en bunke. Låt stå minst 2 timmar i kylen med lock. Värm upp frityrolja i en stor tjockbottnad kastrull (går bra med en vanlig kastrull också) eller värm din frityr till ca 150 grader. ca 4-5 dl filmjölk
Hetta upp en wok- eller stekpanna och tillsätt lite av oljan och vitlöken. Servera de wokade nudlarna till grillat med till exempel sweet chilisås och hoisinsås
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.