1125 g
färskpressad limesaft (1 ¼ dl = saften från 4–5 limefrukter)
1 rivet
skal från 2 tvättade limefrukter + extra att garnera med
110 g
vaniljsocker (1 msk)
130 g
äggula (2 äggulor)
1110 g
ägg (2 ägg)
1100 g
smör
1200 g
digestivekex (cirka 14 kex)
130 g
strösocker (2 msk)
1250 g
vispgrädde (2 ½ dl)Fyllning: Värm ugnen till 170 grader, varmluftsfunktion. Blanda kondenserad mjölk, limesaft, limeskal och vaniljsocker med en slickepott i en bunke. Vänd ner äggulorna och sedan äggen. Rör försiktigt ihop till en slät blandning. Låt fyllningen stå och dra i 15–20 minuter i rumstemperatur. Gör pajskalet under tiden.
1 Pajskal:
Smält smöret i en kastrull. Mixa kexen till små smulor i en matberedare. Tillsätt smöret och strösockret och mixa ihop blandningen.
1 Tryck
ut smulblandningen i en pajform, 22–24 centimeter i diameter, och ända upp på kanten. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.
1 Paj:
Sila ner fyllningen i pajskalet (får bort limeskalet), jämna till ytan och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
1 Låt
pajen svalna helt och sedan stå i kylen i minst 2 timmar. Vid servering: Vispa grädden mjuk. Toppa pajen med grädden och strö över lite rivet limeskal.
Det här är mitt bästa recept som är så lätt att röra ihop och fylla med ett paket frysta blåbär. Helgen som gick bjöd ju på strålande sol och riktig vårvärme
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.