Kardemummalängder med mandel
www.koket.se
www.koket.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 30 g jäst
  • 1250 g mjölk
  • 1550 g vetemjöl (9 dl)
  • 13 g salt, (0,5 tsk)
  • 15 g malen kardemumma
  • 1120 g smör, rumstempererat
  • 1110 g strösocker, (1,25 dl)
  • 155 g ägg, (1)
  • 1120 g strösocker (1,3 dl)
  • 1200 g mandelmjöl
  • 1150 g smör, rumstempererat
  • 110 g vaniljsocker, (1 msk)
  • 12 ägg, till pensling
  • 1 socker
  • 1 kardemumma
  • 11 dl vatten
  • 11 dl sockerVetedeg
  • Smula jästen i bunken till din matberedare, värm mjölken till ljummen och slå över och blanda runt. Tillsätt hälften av mjölet och låt den lösa degen vila i 5-10 minuter.
  • Lägg i resterande ingredienser och arbeta ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och arbetar degen ytterligare 10 minuter tills den bildat gluten och känns glansig och fin på ytan. Dela degen i fyra och lägg ut den på ett mjölat bord och låt vila 15 minuter under duk.
  • Fyllning
  • Blanda mandelmjöl, strösocker, vaniljsocker med lite i taget av smöret tills du har en slät fyllning.
  • Kavla ut degen 3-4 mm tjock. Bred på ett jämnt lager fyllning på den utkavlade vetedegen. Strö på strösocker och  kardemumma, rulla ihop till längder och klipp med en sax i en vinkel, ca 1,5-2 cm stora bitar. Klipp nästan hela vägen ner men inte igenom. Vik bitarna som blir till höger och vänster om vartannat, men låt allt sitta ihop som en vetelängd. Sockerlag
  • Koka ihop socker och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna. Gräddning
  • Sätt ugnen på 180 grader. Låt jäsa under duk i ca 1-1,5 timme. Pensla sedan med uppvispat ägg, toppa med socker och kardemumma.
  • Baka två längder i taget, ca 20-25 minuter eller tills de fått fin färg. När de kommer ut ur ugnen, pensla varje längd med sockerlag.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.