Smula jästen i bunken till din matberedare, värm mjölken till ljummen och slå över och blanda runt. Tillsätt hälften av mjölet och låt den lösa degen vila i 5-10 minuter.
Lägg i resterande ingredienser och arbeta ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och arbetar degen ytterligare 10 minuter tills den bildat gluten och känns glansig och fin på ytan. Dela degen i fyra och lägg ut den på ett mjölat bord och låt vila 15 minuter under duk.
Fyllning
Blanda mandelmjöl, strösocker, vaniljsocker med lite i taget av smöret tills du har en slät fyllning.
Kavla ut degen 3-4 mm tjock. Bred på ett jämnt lager fyllning på den utkavlade vetedegen. Strö på strösocker och kardemumma, rulla ihop till längder och klipp med en sax i en vinkel, ca 1,5-2 cm stora bitar. Klipp nästan hela vägen ner men inte igenom. Vik bitarna som blir till höger och vänster om vartannat, men låt allt sitta ihop som en vetelängd. Sockerlag
Koka ihop socker och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna. Gräddning
Sätt ugnen på 180 grader. Låt jäsa under duk i ca 1-1,5 timme. Pensla sedan med uppvispat ägg, toppa med socker och kardemumma.
Baka två längder i taget, ca 20-25 minuter eller tills de fått fin färg. När de kommer ut ur ugnen, pensla varje längd med sockerlag.
I helgen som var bakade jag en cheesecake med två fyllningar, en bärfyllning och en med smaka av citron, som jag kan rekommendera, både god och lätta att baka
Det går lättast med en degskrapa av metall. Vik ihop och lägg bröden (de är fortfarande lösa) på plåtar med bakplåtspapper eller direkt på perforerade plåtar
Det där med att ta fotografier på bakverk när man har gäster kan te sig lite knepigt och det bästa är klart om man hinner göra det innan man sätter tänderna i härlighen
Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Häll över det i en annan bunke, krama ur vatten ur gelatinbladet och lägg i tillsammans med smöret och rör runt och låt svalna
) Mal mandelnmed en kvarn eller hacka fint i en mixer. (Ett tips är att använda passare, eller om man har en tallrik med ungefär så stor diameter så kan man rita efter den
Fördela smöret i blandningen med fingertopparna till en grynig massa. 1 dl mandelspån. Strö över mandelspånen och in i ugnen ca 30 min. 1 dl mandelspån
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.