12 tsk
kardemummaVäg upp alla ingredienser till degen i en bunke och låt alltsammans gå i degblandaren till en smidig deg i ca. 10-15 minuter. Täck över bunken och låt stå i rumstemperatur i ca. 4 timmar. Sätt sedan in bunken i kylen och låt jäsa i minst 12 timmar, gärna längre.
1 Dag
två:
Ta fram degen och stjälp upp den på väl mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangel.
1 Rör
ihop alla ingredienser till fyllningen. Bred på fyllningen och se till att bre ut ända ut i kanterna. Vik sedan ner den översta delen på degen mot mitten och vik sen upp den nedre delen och lägg den ovanpå så att du får en lång platt deg.
1 Kavla
ut degen igen så att den blir ca 1cm tjock. Ta en vass kniv eller en sporre och skär degen i 2cm breda, långa strimlor. Rulla upp degen runt ditt pek- och långfinger, ungefär som ett garnnystan, till lagom storlek och lägg på bakpappersklädd plåt.
1 Baka
av bullarna på 225grader i ca. 10-12 minuter. Rör ihop 1dl strösocker med 2 tsk kardemumma. Precis när du tagit ut bullarna ur ugnen penslar du dem med kall mjölk och strör över lite av kardemummasockret.
Kardemummabullar bakade påsurdeg efter recept av Sébastien Boudet. Socker och surdeg brukar inte vara någon höjdare då sockret gärna "äter upp" effekten av surdeg, men tänkte att jag ändå skulle ge mig på att baka kanelbullar efter Sébastien Boudets recept
Då gör du så att du häller ut det mesta av surdegen och fyller på med lika delar mjöl och vatten. Sätt på locket men stäng inte helt så att luft kan pysa ut
Som påläggpå pizzan valde jag en egengjord tomatsås, rödlök, salami, mozzarella, färska tomater, oliver, hemgjord pesto, ruccola, torkad oregano och olivolja
Gotlandslimpa påsurdegPortioner. Bryt ner pomeransskalen i en skål och häll på kokande vatten. Knåda in surdegen och låt stå övertäckt med plast till nästa dag
Jag gör självklart mitt morotsbröd påsurdeg. Detta gör du för att mjölet ska ha chans att svälla och absorberar mer vätska, på så sätt behöver du tillsätta mindre mjöl och resultatet blir ett saftigare och lättare bröd
Vänd upp på väl mjölat bakbord. *Börja med surdegen, 1 msk surdegsstart + 200 g vetemjöl + 200 g vatten, som ska stå varmt i ca 12 timmar (t. Tryck ut (knåda inte) till ca 55 x 30 cm och dela i 6x2 bitar ca 9x15 cm, lägg på 2 bakpappersklädda plåtar och låt jäsa (gärna ångjäsa) i minst 3 tim alt. 400 g (ca 3,5 dl) surdeg*
Har man ingen egen surdeg ståendes hemma och puttrar så finns det att köpa färdiga surdegar i påse i din mataffär, väldigt smidigt om man har svårt att hålla en egen vid liv
700 g filmjölk 300 g mörk sirap 100 g surdegsstart (av vete, mata upp surdegen med dagen innan så den är aktiv och bubblig) 2 tsk brödkrydda, finmalen (anis, fänkålsfrö, kummin) 250 g vetemjöl 450 g kornmjöl, finmalet 15 g salt
Ett nyttigt hälsobröd med frön som bakas påsurdeg. Starta Assistent på låg hastighet. När limporna har svalnat stoppa dem i en plastpåse insvepta i bakduken
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.