Kantarellsoppa
receptfavoriter.se
receptfavoriter.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 300 gram färska rensade kantareller eller trattkantareller
  • 13 st schalottenlökar
  • 11 st vitlöksklyfta
  • 12 msk smör
  • 11 msk olivolja
  • 11 msk vetemjöl
  • 11 liter vatten
  • 12 dl grädde
  • 12 krm salt
  • 11 krm vitpeppar
  • 11 tsk vitvinsvinägerMed färska trattkantareller eller kantareller: Lägg undan några av de finast svamparna till garnering och hacka resen i bitar. Finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme med svampen i en stor kastrull i smöret och olivoljan. Ca 5 minuter. Rör då och då. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken. Slå på vatten och grädde under omrörning. Låt soppan koka i 10 minuter. Salta och peppra och tillsätt vinäger. Du kan mixa soppan lite med en stavmixer så blir den slätare och jag tycker godare. Fräs under tiden de fina trattisarna eller kantarellerna i lite extra smör och hackad lök till serveringen. SERVERA TILL SOPPBUFFE: Du kan tillsätt svampen till soppan och servera direkt ur soppskål eller kastrull om du har mer avslappnad soppmiddag. Garnera trattkantarellsoppan med lite hackad persilja och/eller gräslök. Servera gott bröd till med ex. färskost. SERVERA TILL FEST SOM EX. FÖRRÄTT: Vill du serveras kantarellsoppan till fest så är det trevligt att lägga en hög med fin svamp och annat i mitten på en djup tallrik och sedan slå soppan runt om. Jag gillar att på låg värme råsteka 1x1 bitar av rotselleri och palsternacka i lite smör och olivolja i 10 minuter (börja samtidigt som soppan) och sedan tillsätta de fina svamparna samt purjolök i ca samma storlek och steka någon minut till. Salta och peppra. Fördela i fyra djupa tallrikar och slå soppan runt. Vidare kan man ha en droppe tryffelolja i varje tallrik och sedan dra runt oljan lite med ex. en tesked. Ett kocktrick är att skumma upp lite mjölk smaksatt med några droppar tryffelolja med en stavmixer - då blir det ett skum du kan skeda runt o på soppan. Gott är också att fräsa några tärningar fläsk och strö över varje tallrik. Vidare kan man ugnssteka 4 skivor eller högar av riven parmesan eller annan lagrad ost i ugnen på 200 grader i 5 minuter. Då blir osten knaprig och stelnar sedan till ostsegel som man kan dekorera med.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.