Kantarellpaj
www.recepten.se
www.recepten.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1.5 dl grahamsmjöl eller  dinkelmjöl fullkorn eller  vetemjöl
  • 11.5 dl vetemjöl eller  dinkelmjöl
  • 1125 g smör
  • 10.5 msk vatten
  • 1300-400 g färska kantareller eller  200 g förvällda kantareller eller köpta i konservburk
  • 125-50 g smör att steka i
  • 11 st gul lök
  • 13 st ägg
  • 13 dl crème fraiche eller  turkisk yoghurt
  • 10.5 tsk salt
  • 11 krm finmalen vitpeppar
  • 1100 g (3 dl) riven ost t.ex. västerbottenostPajdeg: Mät upp mjölet i en bunke och blanda. Tillsätt smöret och vattnet. Låt stå framme en stund så smöret mjuknar (det går fortare om man skär smöret i mindre bitar). Arbeta i hop till en pajdeg, det går snabbt att göra för hand. Tryck ut pajdegen i pajformen med fingertopparna. Ställ in pajformen i frysen 5 min eller kylskåpet 30 minuter. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i 10 minuter. Pajfyllning: Rensa kantarellerna om du använder färsk svamp (borsta bort jorden och skär bort ev. fula bitar) och skär den eventuellt i mindre bitar. Stek kantarellerna i ordentligt med smör. Salta gärna och peppra lite grann efter behag (angivna mått för salt och peppar i receptet avser äggsmeten som vi kommer till snart). Stek på medelvärme eller något lägre i minst 10 minuter så att kantarellerna blir genomstekt utan att bli bränd. Lägg över kantarellerna i pajskalet. Hacka löken i småbitar. Stek löken i smör på medelvärme så att löken blir genomskinlig och genomstekt utan att bli bränd. Fördela löken i pajskalet. (Om man vill och får plats i stekpannan kan man även steka kantarellerna tillsammans med löken.) Knäck äggen i en bunke och tillsätt crème fraiche, salt och vitpeppar. Rör ihop till en jämn smet. Riv osten om du inte köpt färdigriven ost. Rör ner den rivna osten i äggsmeten.Häll äggsmeten i pajskalet över svampen och löken och bred ut smeten så att den är jämnt fördelad och täcker svampen. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till gyllene färg eller tendenser till gyllene färg. Det viktiga är att äggsmeten stelnat vilket man kan se om man är osäker om man skakar lite på pajen som då ska vara fast, ej rinnande.Servera varm eller ljummen.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.