1.5 dl
grahamsmjöl eller dinkelmjöl fullkorn eller vetemjöl
11.5 dl
vetemjöl eller dinkelmjöl
1125 g
smör
10.5 msk
vatten
1300-400 g
färska kantareller eller 200 g förvällda kantareller eller köpta i konservburk
125-50 g
smör att steka i
11 st
gul lök
13 st
ägg
13 dl
crème fraiche eller turkisk yoghurt
10.5 tsk
salt
11 krm
finmalen vitpeppar
1100 g
(3 dl) riven ost t.ex. västerbottenostPajdeg: Mät upp mjölet i en bunke och blanda. Tillsätt smöret och vattnet. Låt stå framme en stund så smöret mjuknar (det går fortare om man skär smöret i mindre bitar). Arbeta i hop till en pajdeg, det går snabbt att göra för hand. Tryck ut pajdegen i pajformen med fingertopparna. Ställ in pajformen i frysen 5 min eller kylskåpet 30 minuter. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225°C i 10 minuter. Pajfyllning: Rensa kantarellerna om du använder färsk svamp (borsta bort jorden och skär bort ev. fula bitar) och skär den eventuellt i mindre bitar. Stek kantarellerna i ordentligt med smör. Salta gärna och peppra lite grann efter behag (angivna mått för salt och peppar i receptet avser äggsmeten som vi kommer till snart). Stek på medelvärme eller något lägre i minst 10 minuter så att kantarellerna blir genomstekt utan att bli bränd. Lägg över kantarellerna i pajskalet. Hacka löken i småbitar. Stek löken i smör på medelvärme så att löken blir genomskinlig och genomstekt utan att bli bränd. Fördela löken i pajskalet. (Om man vill och får plats i stekpannan kan man även steka kantarellerna tillsammans med löken.) Knäck äggen i en bunke och tillsätt crème fraiche, salt och vitpeppar. Rör ihop till en jämn smet. Riv osten om du inte köpt färdigriven ost. Rör ner den rivna osten i äggsmeten.Häll äggsmeten i pajskalet över svampen och löken och bred ut smeten så att den är jämnt fördelad och täcker svampen. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till gyllene färg eller tendenser till gyllene färg. Det viktiga är att äggsmeten stelnat vilket man kan se om man är osäker om man skakar lite på pajen som då ska vara fast, ej rinnande.Servera varm eller ljummen.
Bacon och svamp passar väldigt bra ihop. Så en paj med kantareller och bacon blir jättegod. Kantareller har vi mycket av i frysen, men man kan även använda karljohansvamp eller champinjoner
Idag kom svärfar förbi med en kasse gula kantareller efter sin skogspromenad. Jag gillar upplägget, han plockar, jag rensar, förväller och lägger i frysen
Servings. 4. Cook Time. 40 Min. Grillad sydamerikansk kyckling med avokadosallad och koriandersås med. 20 Min. Salmalax med sjögräsnudlar, flower sprouts och ingefärsmajonnäs
Just nu går det att hitta en hel del kantareller i skogarna och tänkte därför att det ju inte kunde passa lämpligare än att dela med mig av mitt recept på vegetarisk kantarellpaj
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.