Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke eller hushållsassistent. Tillsätt degspadet och och rör ut jästen. Tillsätt socker, salt och mortlad kardemumma. Arbeta in mjölet i omgångar till en jämn och smidig deg. Knåda 5 minuter i maskin. Täck över och låt jäsa i 30 minuter. Kanelfyllning
Låt smöret bli rumsvarmt och blanda samman med socker och kanel. Kladdkaka
Smält smöret och blanda ut med kakaon. Tillsätt socker och vaniljsocker. Vispa försiktigt ner äggen och sist mjölet. Bullar
Tag upp degen och arbeta lätt på mjölat bord. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till avlånga plattor. Bred först ut kanelfyllningen och sedan ett lager av kladdkakssmeten. Rulla försiktigt ihop degen och skär i bitar. Ställ varje bit i bullformar, täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 8-10 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tryck till med kavlen och kavla längderna, så att de blir cirka 25 cm breda. Skär 2 cm breda bitar och vira dem runt två fingrar ett par varv och avsluta med ett varv tvärs över och lägg änden under bullen. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper, max 12 stycken per plåt
Skär sedan bullbitar med en degskrapa och lägger med snittytan uppåt på plåtar. Pensla bullarna med den uppvispade ägg/saltblandningen och strö över pärlsocker (+ ev hackade nötter eller mandelspån eller annat gott)
Häll ner lite av vätskan i jästen och rör om tills det har löst sig, häll sedan ner resten av vätskan, häll ner socker, ägg, salt och kardemumma och blanda om medan du häller i nästan allt mjöl, lite kan vara bra att spara till utbakningen sedan
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.