Kanelbullar – bästa grundreceptet
Milda.se
Milda.se

Kanelbullar – bästa grundreceptet

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 tsk salt
  • 1 krm mald kardemumma
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 150 g Milda mat- och bakmargarin
  • skuret i kuber
  • 100 g Milda mat- och bakmargarin
  • 75 dl strösocker
  • 5 msk vaniljsocker
  • 2 msk malen kanel
  • 1 ägg
  • pärlsocker
  • ev flagad mandel

Beskrivning

    Värm mjölken fingervarm, 37°C. Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter. Häll över lite av den ljumna degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt sedan resten av mjölken.

    Tillsätt salt, kardemumma, socker och nästan allt vetemjöl. Spara ca 0,5-1 dl vetemjöl till utbakningen. Knåda sist in margarinet.

    Arbeta samman degen för hand ca 8-10 minuter eller i hushållsassistent ca 5 minuter. Täck bunken med plastfolie. Fuktigheten stannar då kvar i degen och gör att degen jäser bättre. Degen skall jäsa till ungefär dubbel storlek, ca 30 minuter.

    Sätt ugnen på 250°C.

    Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Låt degen vila någon minut på bakbordet, så att spänningen i degen släpper.

    Blanda ingredienserna till kanelfyllningen och rör den smidig.

    Kavla ut degen till en 0,5 cm tjock avlång kaka, ca 35 x 60 cm. Bred på fyllningen på degen. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt. Skär rullen i ca 30 bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt. Täck över med bakduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter på dragfri plats.

    Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker samt flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 5-6 minuter eller tills bullarna fått fin färg. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.