Kalvjärpar i pepparrotssås med grön och vit sparris
mittkok.expressen.se
mittkok.expressen.se
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 500 g kalvfärs
  • 12 äggulor
  • 11 dl vispgrädde
  • 11 skiva vitt bröd, cirka 30 g
  • 11 dl mineralvatten
  • 11 tsk salt
  • 12 krm vitpeppar ur kvarn
  • 1 smör till stekning
  • 1150 g små steklökar
  • 11 bunt sparris, grön eller vit eller blandat
  • 11 knippe dillstjälkar
  • 13 dl kalv- eller kycklingfond
  • 13 dl vispgrädde
  • 15 centimeter färsk pepparrot
  • 1 salt och vitpeppar
  • 1 eventuellt maizena majsstärkelse
  • 1 pressad potatisBlanda alla ingredienser till färsen i en bunke och smaksätt med salt och vitpeppar.
  • 1 Forma färsen till fina järpar, blöt händerna och ta hjälp av en matsked. Stek dem på medelvärme i smör, tills de är fasta och genomstekta. Håll varma.
  • 1 Skala lökar och vit sparris till såsen (grön sparris behöver inte skalas). Skär sparrisen i bitar. Skär dillstjälkarna fint (spara själva dillen till garnering).
  • 1 Fräs steklök och dillstjälkar i smör. Häll i fonden och koka tills hälften av vätskan har kokat bort. Tillsätt grädden och låt koka ihop en stund. Lägg i sparrisen mot slutet av kokningen.
  • 1 Skala och riv pepparroten. Smaka av såsen med pepparrot, dill, salt och vitpeppar. Red eventuellt av med maizena till önskad konsistens.
  • 1 Lägg i de stekta kalvjärparna och låt dem koka med i såsen i ett par minuter före servering. Toppa gärna med lite extra riven pepparrot och dill.
  • 1 Servera med pressad potatis.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.