Ni som är bekanta med bloggen vet att det finns en hel del recept på just kalljästbröd, det blir så otroligt god smak och känslan av nybakat på morgonen är ju bara så härlig
Kalljästa dinkelbullar med havre. Den här degen kan varieras hur mycket som helst, i just de här bullarna har jag dinkelmjöl och havregryn men jag har tidigare gjort en variant med rågmjöl
Kalljästa, eller nattjästa frallor svänger man alltså ihop på kvällen, rullar och lägger på en bakplåt som får plats i kylskåpet (tips, de finns i mindre format att köpa på IKEA och eventuellt också på ICA), bullarna täcks med en ren kökshandduk/bakduk och får sedan stå i kylen över natten och jäsa
Fantastiskt gott med smör, ost och kanske lite marmelad. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt, toppa med valfri topping och sätt in i ugnen när den blivit varm
Fortsätt likadant med resten. Använd en muffinsplåt till de här matiga frukostbullarna. Täck plåten med en bakduk och ställ in plåten i kylskåpet över natten
Pensla med vatten och strö över vallmofrön eller havregryn. Sätt degklickar på en bakpappersklädd plåt med tvp skedar och låt bullarna vila medan ugnen värms till 220 grader (varmluft 200 grader)
Njuter av en lång skön frukost och alla tidningar man inte hunnit med under veckan. För det mesta äter vi äggröra, balsamvinägerstekta småtomater och en god smörgås med ost och apelsinmarmelad
”Det här är frukostbrödens svar på Caroline af Ugglas sångskola, alla kan baka dem”, så säger Martin Johansson om sina kalljästafrukostbullar och jag kan inget annat än att hålla med honom
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och mandel. Om man så önskar, så kan man även glasera bullarna med lite florsockerglasyr strax innan de skall serveras
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.