16 dl
vetemjöl (för 10 frallor: 4-7 dl)Gör degen: Smula ned jästen i det kalla vattnet i en bunke tills jästen har lösts upp. Blanda i salt, olja och vörtmix, rör om ordentligt. Tillsätt russin och rör i grahamsmjölet. Tillsätt sedan vetemjölet, degen ska vara ganska lös. OBS! Har fått lite kommentarer på detta och det verkar som om flera har fått lite för lös deg väl efter jäsning (därav har jag ändrat i receptet till att stå 4-7 dl, istället för bara 4 dl då det kan skilja sig lite på kvalitet på vetemjöl mm). Du får alltså testa dig fram här. Degen ska vara lös men inte rinnig! Mer som en smet, och den ska inte vara så fast att du kan knåda den. När du fått önskad konsistens: Strö lite mjöl över och täck bunken med plastfolie eller med handduk. Ställ in i kylen. Låt stå där i ca 10-12 timmar. Vid bakdags: ställ in en plåt längst ned i ugnen och värm upp till 275 grader. Ta ut degen ur kylen och lägg på mjölat bord. Lägg ut degen och rulla till en lång “korv”. Knåda inte. Dela degen i 10 delar. Snurra varje del till frallor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. När ugnen är varm: Ställ in plåten med frallorna i mitten av ugnen. Ta ett glas med vatten och släng in på den nedre plåten (ångan som blir av vattnet gör att frallorna får en knaprig yta). Stäng omedelbart luckan. Låt frallorna grädda i ca 10 min eller till de är gyllenbruna. Ta ut och låt svalna på galler.
Smula jästen i en bunke och häll på lite av mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölk, vatten, socker, olja, salt, durum- och vetemjöl (spara 1 dl vetemjöl till utbakning)
Att kalljäsa bröd över natten är riktigt smidigt om du vill ha nybakta frallor till morgonen. Just dessa gjorde jag till en buffé när vi hade en liten släktträff i mellandagarna
Det är mycket i bakväg som jag gärna vill testa, men tiden räcker tyvärr inte alltid till. Under min semestervecka upp i Söderhamn passade jag på att testa "kalljäsning"
Jag gillar verkligen idén med kalljästa frallor. Jag har tappat bort mitt favoritrecept på kalljästa frallor men jag ska leta vidare och kommer meddela ifall jag hittar det igen
Kalljäst bröd - en kär favorit. Denna gång valde jag att dubbla receptet så att jag fick ut ungefär 16 stycken brödbullar istället för 8 stycken - gott bröd äts ju upp snabbare än man hinner blinka, och det är ju tråkigt att mötas av ett brödtomt både skafferi och frysbox
Kalljästa frallor över natten. Vi bor ju granne med bageriet så att baka frallor till frukost känns egentligen lite överkurs, men på fars dag överraskade vi med sovmorgon för världens bästa pappa och lyxen att få vakna till den där härliga doften av nybakat bröd
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.