Kalljäst vörtbröd (eller frallor)
undertian.com
undertian.com
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 0.25 pkt jäst, färsk
  • 15 dl vatten
  • 11 tsk salt
  • 12 msk raps- eller olivolja
  • 11 pkt vörtmix, kryddpåse 75 g
  • 11.5 dl russin
  • 12 dl grahamsmjöl
  • 16 dl vetemjöl (för 10 frallor: 4-7 dl)Gör degen: Smula ned jästen i det kalla vattnet i en bunke tills jästen har lösts upp. Blanda i salt, olja och vörtmix, rör om ordentligt. Tillsätt russin och rör i grahamsmjölet. Tillsätt sedan vetemjölet, degen ska vara ganska lös. OBS! Har fått lite kommentarer på detta och det verkar som om flera har fått lite för lös deg väl efter jäsning (därav har jag ändrat i receptet till att stå 4-7 dl, istället för bara 4 dl då det kan skilja sig lite på kvalitet på vetemjöl mm). Du får alltså testa dig fram här. Degen ska vara lös men inte rinnig! Mer som en smet, och den ska inte vara så fast att du kan knåda den. När du fått önskad konsistens: Strö lite mjöl över och täck bunken med plastfolie eller med handduk. Ställ in i kylen. Låt stå där i ca 10-12 timmar. Vid bakdags: ställ in en plåt längst ned i ugnen och värm upp till 275 grader. Ta ut degen ur kylen och lägg på mjölat bord. Lägg ut degen och rulla till en lång “korv”. Knåda inte. Dela degen i 10 delar. Snurra varje del till frallor. Lägg på plåt med bakplåtspapper. När ugnen är varm: Ställ in plåten med frallorna i mitten av ugnen. Ta ett glas med vatten och släng in på den nedre plåten (ångan som blir av vattnet gör att frallorna får en knaprig yta). Stäng omedelbart luckan. Låt frallorna grädda i ca 10 min eller till de är gyllenbruna. Ta ut och låt svalna på galler.

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.